BUDITE OPREZNI

Policija zabilježila izlete životinja na vozila; Stradale su srneća i jelenska divljač, divlja svinja i ovca…

Foto: Pixsell

Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 20 600 kuna, stoji u izviješću policije.

Od početka veljače na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježen je 31 nalet životinja na vozila.

Većinom je riječ o srnećoj i jelenskoj divljači na području otoka Krka, Lošinja, Rupe, Klane, Viškova, Čavli, Pašca, Kostrene, Jadranova, Brod Moravica i Vrbovskog, dok su na području Dramlja i Vrbovskog zabilježena dva slučaja naleta divljih svinja na osobno vozilo, a u jednom slučaju na Cresu je zabilježen nalet ovce na osobno vozilo.

Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 20 600 eura.

Stoga vozačima preporučamo:

obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite i ispod ograničenja

kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste

za vrijeme vožnje maksimalno se koncentrirajte na cestu i uvijek budite spremni na moguće iznenadno istrčavanja divljači na kolnik

budite oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija

blizina šume ili veće neobrađene, zarasle površine u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje

ako ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu

budite spremni na naglo zaustavljanje, ali izbjegavajte nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač

ne bacajte kroz prozor ostatke hrane jer isti privlače divlje životinje

ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak, rekli su iz policije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari