PRIJAŠNJE PRESUDE SU RUŠENE

Sanader nije kriv za ratno profiterstvo: ‘Hrvatska je pretrpjela samo štetu moralnog karaktera’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Tužiteljstvo Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava

Nakon što je prošli tjedan odgođena, danas je u 10.30 sati na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu objavljena nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u ponovljenom suđenju za aferu Hypo.

Sanader je oslobođen krivnje za ratno profiterstvo.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nije sud sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerana imovinska korist.

“Iznos je nedvojbeno isplaćen iz sredstava Hypo banke, ali nije trpjela štetu Republika Hrvatska. Šteta za RH je prije svega moralnog karaktera” dodala je sutkinja.

Uskokova tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je, s druge strane, da se u ovom slučaju ne može govorit o ratom profiterstvu te da Uskok, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

U zatvoru od 2019. godine

Podsjetimo, Sanaderu se sudi u tom slučaju na zagrebačkom Županijskom sudu po treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud. Tužiteljstvo Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021., piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari