POTRESNA ISPOVIJEST

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Unuk monstruozno ubijene starice iz Splita: “Ne tražim osvetu… ali što ako ubije opet?”

Privatna arhiva

Nitko ne može vratiti moju nonu i ne želim nikakvu osvetu jer sada nakon svega za moju obitelj nema nikakve zadovoljštine, priča unuk ubijene

Ubojica je Heleni pokucao na vrata, nakon čega ju je gurnuo unutra dok je ona počela vikati i zapomagati. Očevidom je utvrđeno da ju je najvjerojatnije prvo udario šakom u glavu od čega je 89-godišnjakinja zateturala i pala udarivši glavom u štednjak. Nakon toga je pala na pod, a maloljetnik ju je nekoliko puta udario nogom u lice, a nakon toga ju je odvukao kroz stan do balkona. Potom ju je do smrti izudarao najvjerojatnije nogama, smrskavši joj lice i ostavivši beživotno tijelo.

Detalji brutalnog ubojstva potresli su Hrvatsku, a još više je šokiralo što je riječ o 15-godišnjaku koji je ubio bez ikakva povoda. A nakon svega, još šokantnije zvuči da s obzirom da je riječ o maloljetniku, on za ovo strašno ubojstvo može biti tek upućen u odgojni zavod gdje može ostati najmanje šest mjeseci, a najdulje tri godine s tim da sud mora svakih šest mjeseci ispitati ima li osnove ovu mjeru obustaviti ili je zamijeniti drugom odgojnom mjerom.

Apsurdni zakon

No, taj je strašni zločin zasigurno najviše potresao obitelj ubijene Helene. Njen unuk, Luka Martinić, za RTL.hr je progovorio o detaljima strašnog ubojstva i apsurdom zakonu.

“Nitko ne može vratiti moju nonu i ne želim nikakvu osvetu, jer sada nakon svega za moju obitelj nema nikakve zadovoljštine. Ali ono što u cijeloj ovoj priči boli jest činjenica da bi on nakon dvije ili najviše tri godine mogao biti vani, ponovno u Splitu. I što ako ga sretnem na ulici dok se šeće Splitom i što ako mi pristupi i nešto mi neprimjereno pita, hoću li se ja moći iskontrolirati ili ću ja zbog njega završiti deset godina u zatvoru”, započinje svoju priču potreseni unuk Luka, dodajući da je ubojica zavio u crno dvije obitelji, njihovu, ali i svoju, koja mora živjeti sa saznanjem da je njihov sin nekoga ubio.

Luka je svjestan da odgovore zašto je ubojica to učinio vjerojatno nikada neće dobiti i kako mu je jedan policajac rekao “ne traži logično u nelogičnom”, ali u cijeloj ovoj tragediji najviše ga je nakon svega šokirao zakon koji će ubojici omogućiti da već za nekoliko godina bude slobodni građanin.

Što ako on nakon toga ponovi zločin?

“To je ono što najviše boli. Što ako on nakon toga ponovi zločin, što ako strada neko dijete, tko će onda biti odgovaran”, pita i sebe i nas Luka, dodajući da je vrijeme da se to promjeni i ako je baka već ubijena, neka se nešto nauči na ovoj strašnoj tragediji.

A unuk za svoju baku ima same riječi hvale i kaže da će pamtiti brojne lijepe trenutke s njome: “Baka je bila vitalna 89-godišnjakinja, izgledala je i bila je u takvoj formi kao da je 70-godišnjakinja. Kada je nedavno bila na liječničkom pregledu liječnik joj je rekao da je odličnog zdravlja i da će ovako još živjeti 15-ak godina. Nona je živjela sa stricem koji ju je pazio kao kap vode na dlanu, njemu se doselila nakon što je nono umro. Naime, oni su se vratili na Brač i uredili obiteljski kuću, gdje su uživali u umirovljeničkim danima, a kada je nono preminuo, vratila se u Split i odlučila živjeti sa stricem. A živjela je za svog praunuka, čiju sliku je imala i hodniku pored koje ju je ubojica i napao”, s tugom govori Luka.

Policajci u šoku

Otkriva nam kako je policija bila u šoku kada je vidjela prizor, a sudac istrage bio je toliko ljut na cijeli slučaj da je ubojicu poslao u istražni zatvor umjesto u pritvor.

“Nonu je ubio u kuhinji pa je odvukao na balkon gdje ju je izmasakrirao. Tijelo je, rekli su mi, bilo potpuno neprepoznatljivo”, priča Luka, dodajući da je nona umjesto da uživa s unucima i praunukom okončala život na tako monstruozan način.

“Sada nakon svega mi je samo u glavi hoće li on jednog dana ubiti nečije dijete, a da mi to nismo zaustavili. Ovo nije lov na njega, ovo je moja ogorčenost i šok zbog nelogičnosti ovog društva i zakona koji maloljetnim ubojicama šalju poruku da za zločin koji urade neće biti primjereno kažnjeni” poručuje Luka.

Šokantna je ta činjenica da nema nikakve poveznice, on je nasumično odlučio nekoga biti.

“Umjesto moje bake mogla je to biti neka trudnica ili ne daj bože dijete. Nona i on nisu živjeli ni u istom kvartu, on ne ide u školu gdje nona živi. To vam je kao da netko s Jaruna nasumično monstruozno ubije nekoga u Dubravi. Jedan policajac mi je rekao da je riječ o punoljetnoj osobi tražilo bi se 50 godina, a sigurno bi dobio 30 godina, jer je riječ o svirepom ubojstvu”, ističe Luka.

Kakvu poruku ovime šaljemo mladim osobama

Otkrio je kako njegova obitelj još nije dobila toksikološki nalaz te otkriva kako je ubojica ušetao u postaju tražeći pomoć tvrdeći i lažući da ga netko napada.

Luka ističe da osim što se cijeloj obitelji teško nositi s činjenicom da je njihova nona  ubijena, još više boli da se takvi monstruozni slučajevi ne kažnjavaju kada je riječ o maloljetnicima.

“Pa kakvo smo mi društvo, kakvu poruku ovime šaljemo mladim osoba, da je u redu da ovakvo nešto urade jer će i ovako i onako u krakom vremenu izaći van i ponovno mogu napraviti isto. Ponavljam ne tražim osvetu, ali ako je već moja baka na tako mučenički način ubijena neka ovaj slučaj pokrene pitanje i vrijeme je da se promijeni zakon, jer ako on to ponovi, tko će onda odgovarati”, zaključuje Luka, dodajući kako je razgovarao s mnogim stručnjacima koji mu rekli da su im jednostavno dok se zakon ne promjeni ruke – vezane.

Ana Lonjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari