DETALJI DRAME U ISTRI Mladići pali u 12 metara dubok ventilacijski otvor: ‘Mogli smo ih pronaći tek u ponedjeljak…’

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Mladići su zaobišli zgradu škole i popeli se uz vanjsku stranu protupožarnih ljestava te odmah potom upali u otvor na krovu

Dvojica tinejdžera teško su ozlijeđena pri padu u 12 metara dubok ventilacijski otvor na krovu jedne osnovne škole u Poreču. 17-godišnjak i njegov godinu stariji prijatelj zadobili su niz prijeloma.

No moglo bi se reći da su imali i sreće – jer su s njima na krovu bila još dvojica mladića koji su odmah pozvali pomoć. Da nisu, unesrećene bi pronašli tek u ponedjeljak.

“Vatrogasci morali nasilno otvoriti ulaz u ventilacijski otvor”

Iako je škola izgrađena prema najvišim sigurnosnim standardima i čak stotinjak kamera kontinuirano snima svaki njezin kutak četvorica mladića sinoć su uspješno zaobišli sve lokote da bi dvojica upala u ventilacijski otvor. Slobodan pad od dvanaest metara. Prijatelji su smjesta nazvali pomoć.

“Porečki vatrogasci morali su nasilno otvoriti ulaz u ventilacijski otvor. Nakon toga oni su prevezeni u pulsku bolnicu gdje je utvrđeno da su teže ozlijeđeni”, kazala je Suzana Sokač, policijska službenica za odnose s javnošću PU Istarske.

Mladići su zaobišli zgradu škole i popeli se uz vanjsku stranu protupožarnih ljestava te odmah potom upali u otvor na krovu.

Moglo je ispasti mnogo gore

Porečani nisu previše iznenađeni. Smatraju da mladi zimi u turističkom gradu koji ne nudi ništa na ovakve i slične načine traže zabavu. “Nije me začudilo niti malo zato što djeca nije da imaju mnogo izbora za izlazak i onda im svakojake gluposti u tim godinama padaju na pamet”, kazala je Porečanka Branka Grgić.

Zbog visine s koje su pali mladići puka je sreća da su izvan životne opasnosti. “Ono što do sada znamo po dijagnostičkoj obradi radi se i koštanim prijelomima donjeg dijela abdomena”, kazala je Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Da su ozlijeđeni mladići kojim slučajem bili sami stvar je mogla ispasti daleko gore.

“Sreća u nesreći je što su ova dvojica mladića imala i društvo pa su dečki mogli nazvati 112. U protivnom budući da je to ventilacijski kanal koji mi ne koristimo, ne ulazimo u njega, u najgorem scenariju moglo se dogoditi da bi do ponedjeljka ne bi znali što se dogodilo i što bi za njih moglo biti puno pogubnije nego što je sada”, kazala je Suzana Poropat Božac, ravnateljica OŠ Finida.

Iako mnogi tvrde da djeca nemaju što tražiti usred noći na krovu škole sigurnosne mjere trebale bi predvidjeti da znatiželju ponekad ne može spriječiti običan lokot.
Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU!