Sutkinja: ‘Strahujem za svoj život i život svoje djece. Bojim se da DORH neće ništa učiniti’

Otkrila je da je i prije bila žrtva prijetnji smrću, fizički i psihički su je maltretirali

Ove godine nekoliko smo puta izvijestili o zapaljenim automobilima. No, ovo je prvi put da je automobil zapaljen sutkinji.

Riječ je o Mireli Crnjak, sutkinji Općinskog suda u Novom Zagrebu čiji je automobil zapaljen ispred obiteljske kuće u Samoboru. U tom trenutku u kući je spavalo i njezino dvoje djece.

Sutkinja za RTL otkriva da je i prije bila žrtva prijetnji, a sada strahuje za svoj život i živote svoje obitelji.

Crnjak: Bosa i gola sam sa svoje dvoje djece istrčala van

Crnjak je u šoku nakon što joj je ispred kuće u kojoj je spavala sa svoje dvoje djece zapaljen automobil.

“Ja sam bosa i gola sa svoje dvoje djece u dobi od devet i deset godina istrčala van na dvorište. A iz dvorišta smo gledali buktinju koja je išla prema krovu kuće”, kazala je Mirela Crnjak, sutkinja Općinskog suda Novi Zagreb.

Benzinom poliveni automobil samo pukom srećom nije eksplodirao i ugrozio njihove živote.

“Ne mogu identificirati niti u bilo koga uprijeti prstom. Ne mogu reći tko bi ovo mogao učiniti. Ali bojim se da Državno odvjetništvo ništa neće učiniti”, rekla je Crnjak.

Mnogobrojne prijetnje u 20 godina pravosudne karijere

U 20 godina pravosudne karijere, već je doživjela prijetnje smrću, fizičko i psihičko maltretiranje. I to od poznatog odvjetnika jer nije popustila njegovom pritisku.

“Da pokušam kod jednog kolege koji je vodio njemu važan spis milijunske vrijednosti utjecati na svog kolegu. Ja sam to odbila”, rekla je.

Obratila se tada svim institucijama, od državnog odvjetništva do vrhovnog suda. Kaže, nitko ju nije zaštitio. Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kaže – to je apsurdno.

“Nedopustivo je da je netko tko je sudac u ozbiljnoj zemlji doživljava takve stvari i bude nezaštićen od sustava. Dakle, bilo koji sustav pravosudni ozbiljne države je pogotovo osjetljiv na ljude koji su u pravosudnom sustavu i njima se doista ne bi trebalo događati ništa slično tome”, kazao je odvjetnik Pavasović Visković.

Pavasović Visković: Prijetnje sucima nisu novost

Ali dodaje i da prijetnje sucima nisu novost. Podsjetimo, nedavni slučaj sutkinje Maje Štampar uzburkao je javnost nakon što joj je netko ukrao i objavio privatnu snimku.

Sutkinja Ivana Čalić bila je pod policijskom zaštitom nakon suđenja za ubojstvo Ive Pukanića. A pod pritiscima je često bio i sudac zagrebačkoga Županijskog suda, Ivan Turudić, pogotovo u slučaju Hrvoja Petrača.

“Mislim da je ovo vjetar u leđa svima koji žele činiti kaznena djela prema ženama, prema majkama, pa makar one bile i sutkinje”, smatra Crnjak.

Zato što ju je sustav, čiji je i sama dio, izdao, sutkinja Crnjak sada strahuje za svoj život i život svoje djece.
Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU!