Huanito nakon presude pao u depresiju, gotovo s nikim ne priča

Oboljeli od multiple skleroze mora u zatvor na 2 godine zbog proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje

41-godišnji Huanito Luksetić, oboljeli od multiple skleroze, mora u zatvor na dvije godine zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

Tu je odluku riječkog suda sada potvrdio i Županijski. Njegova majka i odvjetnik ovu pravomoćnu presudu nazivaju smrtnom kaznom, ali za RTL otkrivaju i da će tražiti pomoć predsjednice.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pomilovat će Huanita, objavila je na svom Twitter profilu. Smatra da je zdravlje Huanita Luksetića nemjerljivo važan element cijelog slučaja. No, ne može ga automatski pomilovati. Postupak je sljedeći: podnosi se molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici.

“Kao da lebdim”

“Sad stojim tu s vama i imam osjećaj kao da me netko tu drži”, kazao je danas Huanito Luksetić. Okovan bolešću, a uskoro i zatvorskim rešetkama, 41-godišnjem Huanitu Luksetiću potvrđena je danas prvostupanjska presuda zbog uzgoja i mogućnosti prodaje marihuane.

“Ne osjećam se da sam uopće živa. Kao da lebdim”, kazala je Huanitova majka Zlata Luksetić.

Dosuđeno mu je dvije godine, a njegova majka kaže – njegovo zdravlje to ne može izdržati. “Praktički se zatvorio u sobu i leži. Boji se i on. Jer, teško vam je to izgovoriti da netko može prestat hodati”, kazala je Zlata Luksetić.

“Ne vidim smisao zatvaranja”

Od izricanja prve presude prije godinu dana – Huanito je pao u depresiju, ne priča gotovo ni s kime, i u njemu više nema volje ni životne radosti. Dr. Ognjen Brborović kaže – pitanje je hoće li zatvor Huanito uopće preživjeti.

“Moglo bi se dogoditi, da dio svoje zatvorske kazne provede u bolnici. To je isto moguće. Ja jednostavno ne vidim smisao zatvaranja. Jer to je jedan kroz jedan, to je puno teža kazna od dvije godine”, rekao je predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ministarstva zdravstva Brborović.

Sve je ovo, kaže dr. Brborović veliki korak unazad. Jer, upravo zbog Huanita je i nastalo Povjerenstvo za medicinski kanabis, u ljekarne je stigla marihuana, a o njenoj ljekovitosti dvojbe nema.

“To više nije pitanje. To nije pitanje već pet, deset godina. Da, pomaže, postoji znanstveni dokaz. Marihuana je lijek”, kaže Brborović.

“Ovo je smrtna kazna”

Jedini koji je Huanitu pomogao – i zbog kojeg sada mora iza rešetaka. Kada će to biti, odlučit će sudac izvršenja. Ali Huanitov odvjetnik kaže – ovo je smrtna kazna – i učinit će sve da ne ide u zatvor.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

“Obratit ćemo se Vrhovnom sudu, i Ustavnom sudu i onda na koncu – Europskom sudu za ljudska prava. Ali, moramo samo shvatiti jednu stvar – ovo je bitka s vremenom”, rekao je danas odvjetnik Huanita Luksetića Vladimir Gredelj prije nego je predsjednica danas objavila da će pomilovati Luksetića kada on podnese zahtjev.
Irena Pirjać

Foto: Pixsell/RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari