“SVI SMO U ŠOKU” Nakon tragedije na dječjem nogometnom turniru u Sarajevu ostalo niz pitanja

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Potreseni trener o smrti dječaka: ‘Strašno je to što smo prošli ova tri dana’

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vijesti o strašnoj tragediji na turniru koji pohodi 2000 djece iz svih susjednih zemalja stigle su u četvrtak iz Sarajeva.

“Obaviještena je peta policijska uprava da je na bazenu Termal resort pronađeno beživotno tijelo djeteta. Ono što mogu potvrditi jest da se radi o djetetu 2011. godišta i državljanin je RH”, kazala je Suada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Razgovarali smo telefonski s potresenim trenerom koji je bio u autobusu na putu za Split zajedno s djecom.

“Trenutno se još vraćamo doma i svi smo u šoku i to je sve što mogu reći. Još je to rano, ja sam rekao svima nazovite me kad prođe vrijeme i ja ću vam reći što budem htio, moja je to dužnost i obaveza, a sad stvarno ne mogu. Prošli smo ova tri dana to je strašno. Ljudi uopće nisu svjesni šta smo mi prošli”, kazao je Srđan Mladinić, trener.

Zbog inicijalne informacije kako je dječak preminuo uslijed srčanog udara otvorilo se pitanje je li uopće moguće da dijete koje se bavi sportom premine na takav način.

Nagla smrt, uslijed zatajenja srca, događa se, prema glavnom kardiologu splitskog KBC-a, jednom od osamdeset tisuća sportaša. Uzroka je nekoliko.

“Ili nekakvi urođeni poremećaji kororarnih arterija ili problemi sa radom srčanog mišića ili se pak radi o elektičkim fenomenima koji izazivaju aritmije”, kaže Dr. Darko Duplančić, predstojnik Klinike za bolest srca i krvnih žila KBC Split.

Poziva roditelje djece sportaša na redovite preglede, koji u Hrvatskoj nisu besplatni i nažalost nisu ni garancija sigurnosti.

“Nije sve tako na žalost medicinskim znanjem lako dohvatljivo što dakako ne znači da se moramo prestati trudit nego dapače da se moramo trudit još i više.”

Turnir se nastavio, unatoč tragediji, a otkazani su svi zabavni sadržaji osim samih utakmica.

“Na prvoj utakmici je bila minuta šutnje u čast dječaka i svi su počeli utakmicu sa crnim trakama”, kazao je Almir Prguda, direktor turnira.

Je li došlo do propusta organizatora pri osiguravanju sigurnosti djece trebala bi utvrditi istraga koju predvodi tužiteljstvo u Sarajevu.
Hari Kočić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari