LIJEVO-ZELENA KOALICIJA

Katarina Peović: ‘Istra, Kvarner i Rijeka prvi put imat će pravu ljevicu, koja se bori za radnike’

Foto: Pixsell

‘Obersnel se hvali da Rijeka ima puno malih i srednjih poduzetnika, no ta struktura ne može održavati temeljne potrebe grada’

Nositeljica liste Lijevo-zelene koalicije za 8. izbornu jedinicu Katarina Peović izjavila je da će nakon ovih izbora Istra, Kvarner i Rijeka prvi put imati pravu ljevicu koja se bori za radnička prava, protiv nejednakosti i sistemske korupcije.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Peović je na konferenciji za novinare istaknula da će koalicija stranaka: Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad po svim istraživanjima nakon izbora ući u Hrvatski sabor.

“Neki govore da su protiv korupcije, a istodobno zagovaraju privatizaciju zdravstva i obrazovanja, brane svoje privilegirane elite i skupljaju novac na računima”, kazala je.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Nama je važno obespravljenoj većini dati mogućnost govora i okrenuti privrednu djelatnost, političke i ekonomske trendove u njezinu korist, i to će se u Saboru prvi put i dogoditi”, poručila je Peović i ustvrdila da je Hrvatska deindustrijalizirana, a Rijeka, Istra i Kvarner ekonomski devastirani deindustrijalizacijom i svođenjem privrede na turizam.

“U koronakrizi pokazalo se da se mogu preraspodijeliti privredne djelatnosti, da država može ulaziti u privrednu strukturu, da država može uistinu stati iza naroda i radne većin”, ustvrdila je Peović.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Predstavila je listu Lijevo-zelene koalicije za 8. izbornu jedinicu, sastavljenu od aktivistica i aktivista, umjetnika, profesora i radnika. “Premijer Andrej Plenković pogrdno ih je nazvao ‘aktivistima'”, kaže Peović, “ali to će s veseljem prigrliti jer zaista jesu aktivisti”.

To su: Biserka Momčinović, Katarina Pavičić Ivelja, Mate Kapović, Hrvoje Štefan, Nemanja Cvijanović, Nebojša Zelić, Karin Grgorović, Gordana Vudragović, Nijaz Delić, David Bilić, Romina Tominić i dr.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na novinarsko pitanje o ljevici koja vodi Rijeku, Peović je odgovorila da su “gradonačelnik Vojko Obersnel i ta nominalna ljevica grad doveli do ruba.”

“Iz ovog grada u zadnjih sedam godina iselilo je 11.000 ljudi, to je posve deindustrijalizirana sredina koja više nema moć ni ekonomsku snagu”. Treba obnoviti jaku industriju, a mali poduzetnici trebaju dobiti pomoć države i grada.

“Obersnel se hvali da Rijeka ima puno malih i srednjih poduzetnika, no ta struktura ne može održavati temeljne potrebe grada kao što je javni prijevoz”, kaže Peović. Za usporedbu navodi da Maribor financira svoj javni prijevoz sa 70 posto, a Rijeka sa samo 30 posto.

“Obersnel je cinično poručio ljudima da moraju više trošiti za autobusnu kartu, koja je u Rijeci skupa, građanima poručuje da su oni krivi što javni prijevoz ne funkcionira, umjesto da pravi problem traži u okoštaloj strukturi koja ne pomaže ispuniti važne potrebe stanovništva”, rekla je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari