Kolumna | KOLUMNA: Bez pudera – Muškarci od A do Ž

Slika govori više od tisuću riječi. Posebno kada je slika u pravu i sama znaš da si i ti u istoj vodi koja je poprimila zelenu boju zbog količine prtljage ili smeća koje mi u 30-ima nosimo uokolo.

Nikada o tome nisam razmišljala do sada jer nije bilo potrebe, ali dating pool u 30-ima vrlo se često sastoji od karakteristično istih pojava. Ne znam smijat li se ili plakati razmišljajući o tome u koju kategoriju ja spadam. No, dosadašnje iskustvo pokazalo je neke sličnosti među muškarcima koji čine ovaj zamamni bazen s naslovne fotografije.

Recimo da osoba poput mene koja još uvijek smatra kako oni rođeni 90-ih imaju deset godina ne treba nekoga rođenog devedesetih. Probajmo od mojih vršnjaka i spustimo godinu rođenja na deset godina starije, što je sasvim u redu.

Maknimo po strani ljude koji su u sretnim vezama i sretnim brakovima, gay populaciju i one koji su dio vječite friend zone.

 

Nedavno sam vodila razgovor na ovu temu s kolegom koji je u sretnom braku i bliži se četrdesetoj, a koji je samoinicijativno zaključio kako osobama poput mene preostaju dvije stvari: pronaći muškarca koji je rastavljen ili razbiti nečiji brak. Zašto? Jer svaki muškarac koji je stariji od 38, a iza sebe nema bivšu ženu, dijete ili barem neku jako dugu i ozbiljnu vezu nije upotrebljiv.

Eliminirajmo razbijanje brakova i obitelji. Od toga bježim kao vrag od tamjana.

I tko preostaje:

1. Nezreli vršnjaci – ima ih. Oni su singl. Vjerojatno izgledaju dobro. Ali im mentalni sklop još uvijek nije napustio 20-e. U najgorim slučajevima srednju školu pamte kao najbolje razdoblje života. To su muškarci u tridesetima koji su savršeni par za djevojke od 23. I sretno im bilo.

2. Prezreli vršnjaci – ovo je pak potpuno drugačija priča. Oni s kojima si možda dijelila rodilište i s kojima si nekad bila generacija. Danas oboje imate sijede u kosi, ali tvoje su odraz gena (i genijalnosti :D), a njihove preranog starenja. Niste kombinacija.

3. Rastavljeni – ovo je kategorija protiv koje nemam baš ništa. Rastavljeni muškarci i/ili (samohrani) očevi. Svi smo ljudi i svi griješimo. Potencijalni problem krije se u pozadinskoj priči i razlogu rastave. A to može biti jako zamarajuće i dovoljno čvrst argument da se uopće ne upuštate u odnos.

4. Oženjeni – Ne volem. Neka ostane na tome.

5. Muškarci s „bivšom“ – ok. Svi imamo bivše ljubavi. Svi imamo nekoga tko nas je povrijedio ili smo njega/nju. Ali dajte malo…. Oni muškarci koji stalno govore o tome kako im je bivša kuja, kurva, uništila im život. Veliko NE. CAPS LOCK NE. Bivši su odraz tebe. U nekom trenutku svi se posvađamo. Ali godinama nakon? O bivšima sve najbolje. Sve ih poštujem, sve ih cijenim, čak i volim na svoj način. Oni su bili dio mene i samim time poštujem sebe i svoje odabire, koliko god krivi da su bili. Ako imaš tolikih problema s bivšom, vrlo vjerojatno je još voliš. Jer granica između ljubavi i mržnje po ovom pitanju stvarno je tanka. A ne želim zabadati nos u svježu prtljagu.

6. Neupotrebljivi – dolazimo do one kategorije koju je umjesto mene definirao muškarac. 40-godišnjaci koji su jednostavno… neupotrebljivi. Možda zato što su vječiti samci pa nisu navikli dijeliti život s nekim. Možda zbog nedostatka socijalne inteligencije ne znaju komunicirati sa ženama. Ne znam. Neupotrebljivi. Ružno rečeno, ali istinito.

7. Nedokučivi – ovo je pak ona užasna „šta bi bilo kad bi bilo“ kategorija. Od samo starta znašda tu nije nešto kako bi trebalo biti, unatoč tome što imaš njegovu pažnju. Ženska intuicija jebena je stavka i ne bi se trebala zanemariti. Kod mene se rijetko budi. Jako rijetko. A kad se probudi još rjeđe je u krivu. Zna prepoznati priču, govor tijela, ton poruke. I svim silama mi daje do znanja da se maknem i da bježim. Ovo je možda jedna od najopasnijih kategorija dating poola u 30-ima. Ovdje obitava onaj dio koji ti se može svidjeti, koji je singl, koji nije opterećen alimentacijom, djecom, nezrelim niti prezrelim ponašanjem. Ali ovo je onaj muškarac kojeg nećeš imati koliko god da ti se svidio. Za njega jednostavno postoji neka druga osoba koja nisi ti. Prihvati i idi dalje. Što bi bilo kad bi bilo….

8. Fuck buddy – nema se tu što puno za reći. Njih je najlakše pronaći. Oni su kategorija sama za sebe, ali dio su svih gore navedenih. Dok god s njima ne želite ništa više od seksa, ne zaboravit kondom i uživajte. Problem se javlja kada fuck buddy misli da je bolji nego što je. Često to bude tako. Ako ga već imate, odaberite kvalitetno. Ne trebate ga zbog razgovora (nije na odmet), filozofskih rasprava, romantičnih spojeva i mentalne motivacije.

9. Mladi momci – znam da sam u početku odredila godine, ali tu i tamo naletite na nekogatko je mlad i tko vam se svidi. Fizički ima sve ono što trebate, a začudo, mentalno i psihički potpuno je na mjestu. Malo mu i zavidite jer se uspio složiti „ u glavi“ puno bolje nego vi sami. Lako se pored njega na trenutke osjećate kao da letite jer vas doslovno može podignuti, spustiti, okrenuti bez da ga uhvate bolovi u leđima. Samo što su mladi muškarci ipak mladi muškarci. I s tim dolaze sve ljepote i opasnosti…

10. Frajeri s kojima ne možete – neću reći da ne možemo naići na nekog „normalnog“ ( navodnici jer je teško odrediti što je za nekog normalno i svatko zna to najbolje za sebe.) No, postoje oni tipovi koji vam jednostavno nisu napeti. Simpatični jesu, dragi jesu, trude se. Ali fizički vam nisu privlačni i što god naprave ne mogu biti.

11. Idioti s društvenih mreža – svi ih znamo. Enough said.

12. Ostali – voljela bih znati tko su ostali.

To bi manje-više bilo to. Možda se čini kao duboki bazen nakon podužeg teksta, ali nije. Bazen je baš poput onog na slici. Sve što nam preostaje se ponadati da je negdje na površini ipak ostala kapljica čiste vode. Ili prljava kapljica čije smeće savršeno poništava vaše smeće.

Na kraju krajeva „duste settles. I don´t“.

piše: Kira Nerys

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari