KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Povratak otpisanih (kolača)

11.04.2022.
20:24
Ilustracija: Riportal

I to se dogodilo. PIK je vratio dva otpisana kolača: punč roladu i minjon!

Piše Neven Šantić

Krašu su trebale godine da vrati Runolist, a riječkoj prehrambenoj tvrtki trebalo je samo pola godine da ponovno u vitrine stavi svoje nekadašnje zaštitne znakove. Kolače s kojima su odrastale generacije Riječana.

Sada možemo odahnuti i mi koji smo u jednom trenutku ostali osupnuti što više nećemo degustirati punč roladu, a na svoje će doći i suosnivač Muzeja Peek&Poke Svetozar Nilović Tozo koji je s transparentom demonstrirao zbog minjona.

Riportal je u listopadu zapravo na portalu i društvenim mrežama bio potaknuo pravi val građanskog nezadovoljstva potezom riječke tvrtke. Tisuće su izrazile emocije jer im je gašenjem proizvodne linije nekoliko kolača zapravo dirnuto u sjećanja iz djetinjstva i rane mladosti.

Priznajem, od listopada nisam kročio u PIK-ove prodavaonice. Ali, kada god bih prošao blizu neke od njih nisam mogao odoljeti da provjerim nisu li se kojim čudom vratili stari asovi. Tako je bilo i danas. Stjecajem okolnosti našao sam se u Cambierijevom ulici i kroz izlog bacio pogled na PIK-ovu prodavaonicu na uglu ove ulice prije ulaza u bolnicu. I gle čuda, bili su tu. Kaže prodavačica, pojavili su se proteklog tjedna.

Nekih je nagovještaja, barem u povratak minjona, u posljednjih mjesec dana bilo, ali – kako kaže stara mudrost – ne vjeruj dok ne vidiš. Stajali su u vitrini jedni do drugih: punč rolade i minjoni. Nije bilo druge nego ih probati i uvjeriti se ne samo vizualno nego i teksturom da su se stvarno vratili.

Neznatno su redizajnirani, izgledom i sastavom, ali je to – to. Čak su, čini mi se i ukusniji.

U svakom slučaju, bilo je to jedno od onih ugodnih iznenađanje koja u hipu potisnu, bar za kratko, sve ono loše s čime smo generalno kao pojedinci okruženi posljednjih dana, od rata u Ukrajini do poskupljenja svega i svačega, od mogućeg nezadovoljstva poslom do obiteljskih problema.

Ne znamo je li razlog ovog poteza uprave PIK-a priznanje vlastite greške odnosno uvažavanje velikog nezadovoljstva riječkih narodnih masa zbog gašenja proizvodnje nekoliko kolača ili je u pitanju bilo nešto drugo. Ali u konačnici nije ni bitno. Zasluge se mogu i podijeliti. Svi koji su prosvjedovali sad će moći tvrditi da su oni za to zaslužni, a uprava će sebi u zasluge moći pripisati da osluškuje puls potrošača.

Važno je međutim jedino to da su kolači ponovno u vitrini i da ih se može kupiti.

Misija obavljena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari