DOISTA DOBAR REZULTAT

Malatestinić: “Osmi dan bez zaraženih u PGŽ daje pravo na zadovoljstvo ali ne i na opuštanje”

Foto: Mateo Levak/RiPortal

“Pred više od 2 mjeseca je upravo u našoj županiji bio prvi slučaj novooboljele osobe nakon povratka rada iz Italije, tako da smo budno pratili sve kontakte.”, istakla je Đulija Malatestinić

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić za Novu TV još je jednom potvrdila kako je u Primorsko-goranskoj županiji 8 dan zaredom bez novozaraženih: “Ovakav rezultat doista je dobar i daje pravo na zadovoljstvo, no ne daje na opuštanje. Rezultat je to sustavnog, promišljenog rada od siječnja, pratili smo situaciju u Kini i kontinuirano radili putem Stožera za zarazne bolesti”, kazala je Malatestinić.

Pročelnica je istaknula kako je Stožer za zarazne bolesti osnovao još 2010.godine župan Zlatko Komadina, a čiji su predstavnici bili iz resora zdravstva, sanitarne inspekcije, policije, granične sanitarne inspekcije i civilne zaštite.

“Pred više od 2 mjeseca je upravo u našoj županiji bio prvi slučaj novooboljele osobe nakon povratka rada iz Italije, tako da smo budno pratili sve kontakte. A ovaj ponedjeljak smo imali jednak broj ozdravljenih i zaraženih, što zaista veseli” rekla je pročelnica.

Malatestinić je i usporedila stanje novooboljelih u PGŽ i ostatku Hrvatske.

Tako primjerice ono u PGŽ od početka epidemije iznosi 24,97 na 100 000 stanovnika, što je upola manje od prosjeka RH koji je 50,07 ili 4 puta manje od Splitsko-dalmatinske županije.

Što se tiče broja testiranja, u PGŽ ih je preko 2300 (8,5 na 1000 stanovnika) što je značajan broj.

Komentirala je i kako od 4. svibnja kreće druga faza relaksacije mjera te za kretanje po županiji više neće trebati propusnice.

“To znači i početak rada zdravstvenog sustava u punom opsegu, no ipak ne kao ranije. Bitno je da pacijenti dođu fizički u ordinaciju kod liječnika obiteljske medicine, jedino ako baš moraju, jer se i dalje preporučaju konzultacije telefonom. Molimo ih da budu strpljivi, a svi naručeni da koriste maske” poručila je Malatestinić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari