NE MOŽE BRŽE!

U Rijeci kreće drive-in testiranje! Iz svog vozila do brzog testa na COVID-19

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović kazao je danas ujutro kako će se i u Rijeci moći obavljati drive-in testiranje na COVID-19

Iz svog vozila, kod Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u Krešimirovoj ulici, Riječani će moći  doći do Zavoda za javno zdravstvo te se brzo testirati na COVID-19.

„Ljudi s vlastitim vozilom mogu doći u neposrednu blizinu Zavoda i dok sjede u vozilu će im se uzimati brisevi”, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović.

U PGŽ je napravljeno oko 900 testiranja, a svi kontakti, njih oko 400 su kontolirani od strane epidemiologa što je jako dobro jer u PGŽ nemamo nekontroliranog širenja“ rekao je Mićović.

Testiranje osobe na COVID-19 samo po sebi može biti opasno, ne samo za osobu koja to čini, već i sve koji borave u prostoru jer se on kontaminira. Upravo zato smišljena je “drive in” metoda testiranja.

Sveukupno proces traje pola minute. Nakon provjere podataka, osoba se parkira, otvori prozor, djelatnik uzme obris nazofarinksa da pacijent ne mora izlaziti iz automobila i u minuti se riješi pacijenta. Tako se izbjegne kontaminacija prostora.

Pri klasičnom testiranju potrebno je cijeli prostor dekontaminirati. Djelatnici su se, također, presvlačili tijekom uzimanja uzoraka, što uz ovu “drive in” metodu nije potrebno. Ujedno, ovo je puno brže od običnog testiranja.

Na ovaj način odsad će se raditi više testova dnevno.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari