UBLAŽAVANJE MJERA

Već ovoga tjedna razgovori o otvaranju frizerskih salona i drugih obrta

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Povoljna i stabilna epidemiološka situacija nastavlja se i dalje u našoj županiji

O aktualnostima vezanim za koronavirus u ponedjeljak su izvijestili župan Zlatko Komadina, pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović, voditelj Epidemiološkog odjela NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević, načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Najvažnija vijest je da danas odnosno u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od koronavirusa u PGŽ. Podsjetimo, prije jučerašnjeg slučaja jedne pozitivne osobe, obiteljskog kontakta prethodno zaražene osobe, PGŽ je bilježila šestodnevni niz bez oboljelih osoba.

“Ovakav rezultat plod je svih naših napora na očuvanju zdravlja građana”, kazao je župan Zlatko Komadina.

O podjeli PGŽ na tri subregije govorio je i voditelj Epidemiološkog odjela NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević: “Mjere koje su podijelile našu županiju na svaku općinu i grad su bile uspješne. S druge strane, mjere popuštanja proizlaze iz povoljnije epidemiološke situacije. S treće strane, treba gledati i raspodjelu pozitivnih slučajeva. U primorskom dijelu županije imamo najveći broj slučajeva zaraze koronavirusom, otoci i Gorski kotar su ostali uglavnom pošteđeni. Kao struka, zato smo poduprli volju jedinica lokalne samouprave.”

Rigorozne mjere dale rezultat

„Tijekom jučerašnjeg dana imali smo jednog oboljelog, ali to nam je poznat kontakt kojeg pratimo od 3. travnja i bio je u samoizolaciji. Situacija je i dalje vrlo stabilna. Tijekom ovog tjedna i narednog tjedna vrlo pažljivo promatramo situaciju s obzirom na uskršnje vrijeme. S epidemiološke strane je to zahtjevan period. Ja bih upozorio naše građane da i dalje budu disciplinirani“, poručio je Vladimir Mićović.

Pročelnica Malatestinić upoznala je s pristiglom obvezujućom uputom Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„U svakoj županiji će se formirati poseban tim koji će biti posvećen provođenju kontrole, nadzora i upute i sprječavanju epidemije COVID 19 kod pružatelja usluge socijalne skrbi. Voditelj tima će biti pročelnik Odjela za zdravstvo u svakoj županiji, a članovi tima sanitarni radnik, policijski službenik, socijalni radnik, predstavnik sanitarne inspekcije i predstavnik civilne zaštite. Oni bi trebali danas provoditi kontrolu provođenja mjera u ustanovama socijalne skrbi. Ciljana populacija su starije osobe“, kazala je Malatestinić.

Također, izvijestila je o zdravstvenom stanju osoba koje su hospitalizirane u Thalassotherapiji Crikvenica.

„Trenutno je devet osoba hospitalizirano, sedam žena i dva muškarca. Samo jedna osoba je bila razvila stanje povišene tjelesne temperature, noćas je stanje dovedeno u normalno. Očekuje se da će biti testirana tijekom današnjeg dana, ovisno o nalazima će biti daljnje postupanje u smislu njihovog otpuštanja kući“, kazala je Malatestinić.

Punktovi nadziranja kretanja s obzirom na novu podjelu županije će biti i dalje na krčkom mostu i na ulazu na otok Rab. Ostali punktovi će biti na autocestama A6, A7, cestama D3, D8 te 66 i 42.

Načelnik PU primorsko-goranska, Tomislav Dizdar, kazao je kako se nada da će ova liberalizacija dati rezultat pa će osoba koje su pokušale napustiti mjesto prebivališta biti manje.

Uskoro možemo očekivati i ublažavanje drugih mjera, konkretno gospodarskih.

„Više puta smo isticali da će travanj biti ključan u popuštanju mjera i upravo se to dogodilo. Idemo u smjeru popuštanja gospodarskih mjera odnosno vraćanju svih djelatnosti koje su morale biti stavljene u mirovanje. Vjerujem da će ovaj tjedan biti komunicirano s državne razine da se otvore frizerski saloni i svi ostali segmenti koji su morali biti zatvoreni. Naravno, morat će poštivati mjere struke“, istaknuo je Marko Boras Mandić, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari