PRODOR U SUSTAV

Zarazila se zdravstvena radnica u PGŽ. Imamo tri nova oboljela, jedna osoba je ozdravila

Trenutno je 48 oboljelih u PGŽ, a 15 osoba je ozdravilo

O aktualnostima vezanim za pojavu koronavirusa, u petak, 10. travnja, izvijestili su na pressici za medije načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić, voditelj Epidemiološkog odjela NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera i ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Čavar.

“Crveni križ je u ovoj situaciji dobio veliku zadaću i nastojimo je obaviti što profesionalnije. Povećava se broj osoba koji ne mogu do namirnica pa im ih naši volonteri dostavljaju kojih je oko 40 na području naše županije. Ono što je novo to je da se Hrvatska ljekarnička komora udružila s Crvenim križem i u dogovoru s nama dostavljaju lijekove građanima kojima je potrebno”, kazala je Vesna Čavar koja je dodala da se njihovi djelatnici prevoze uz pomoć Grada Rijeke i Taxi Cammea.

Obrtnička Komora, Studenac, PGŽ i JGL donirali su dosad Crvenom križu za rad u ovim uvjetima oko 77 tisuća kuna.

“Bitno je naglasiti da su angažirane u velikoj većini lokalnih zajednica i same postrojbe civilne zaštite. Kontroliraju socijalno distanciranje, rad trgovina i ostalih ugostiteljskih objekata. Naš centar 112 je uključen od 0-24. Ljudi su shvatili kako treba djelovati, ali i dalje ima puno upita. Naši inspektori civilne zaštite dodatno će se angažirati ovih dana oko rada tržnica i ugostiteljskih objekata”, kazao je Škalamera.

Imamo tri novooboljela. Dva su povezana s članom obitelji koji je boravio u inozemstvu te je bio u samoizolaciji s znakovima bolesti. Drugi član obitelji je zdravstveni djelatnik Doma zdravlja. Oboje su testirani i dobili smo pozitivne nalaze. To nam je donekle zakompliciralo situaciju jer moramo djelovati rigorozno unutar zdravstvene ustanove kako bi se preveniralo širenje što radimo od sinoć. Nije bilo puno kontakata od djelatnice koja je zaražena. Ti kontakti su odmah stavljena u izolaciju te je u tijeku obrada koja će se ponavljati da bismo uspješno spriječili širenje”, kazao je Dobrica Rončević.

Zaražena zdravstvena radnica nije bila u direktno  doticaju s pacijentima što olakšava situaciju.

“Današnje povećanje od tri osobe je najveće povećanje ovog tjedna i pokazuje da je priča daleko od gotovog. Te brojke nas ne vesele, ali šalju poruku da shvatimo maksimalno ozbiljno da je virus tu i da nema opuštanja. Usudio bih se reći da smo u najdelikatnijoj i najozbiljnijoj fazi uoči Uskrsa kada ćemo htjeli, ne htjeli imati više kontakata i svakako bismo htjeli izbjeći da sve dobro što smo napravili za deset ili 14 dana bacimo u vjetar zbog toga budimo odgovorni i izlazimo iz kuće jedino ako je to potrebno. jedini način da pozitivno uđemo u svibanj je da odradimo travanj kako treba”, poručio je Marko Boras Mandić.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari