ISTRAŽIVANJA I OTPOR

Galerija | Što Rijeka misli o ‘Hodu za život’ i drugim antirodnim pokretima? Zanimljiv panel ispunio paviljon tržnice Brajda

U prepunom paviljonu tržnice Brajda u Rijeci održan je panel naziva Antirodni pokreti: istraživanja i otpor u organizaciji inicijative Kino Katarina sa ciljem poticanja informirane javne rasprave o antirodnim mobilizacijama te predstavljanja recentnih istraživanja antirodnih pokreta i otpora takvim trendovima. Na panelu kojim je moderirala Marta Baradić, sudjelovali su Maja Gergorić (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tanja Vučković Juroš (Odsjek za sociologiju, FFZG), Hrvoje Šimičević (Novosti), Ana Lovreković (fAKTIV) i Ana Jurčić (Dodirni mi koljena).

Ovaj premijerni događaj u organizaciji feminističke inicijative Kino Katarina u Rijeci okupio je znanstvenike i znanstvenice, novinare i novinarke, profesore i profesorice te aktiviste i aktivistice te brojnu publiku koja je ispunila prostor paviljona tržnice Brajda, otvorenog za ovu priliku.

Podsjetimo, proteklih godina u nizu gradova u Hrvatskoj upravo u ovo doba godine organizira se Hod za kriminalizaciju pobačaja pod geslom Hod za život. U Rijeci, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, organizira se i kontra-prosvjed Hod za slobodu. Odnedavno se u Rijeci održavaju i molitvene akcije Muževni budite. Stoga je važno osvijestiti i raspraviti utjecaj antirodnih pokreta na društvo, prava LGBTQIA+ osoba i reproduktivna prava te ljudska prava u cjelini. Cilj panela je bio upoznati sudionike.ce s osnovnim konceptima, poviješću i repertoarima antirodne mobilizacije te aktualnim opozicijskim borbama i inicijativama kao i povezivanje srodnih inicijativa i akterica u zajedničkoj borbi za ljudska prava.

O sudionicima i sudionicama:

Tanja Vučković Juroš sustavno istražuje međunarodni i domaći antirodni pokret, a trenutno vodi projekt koji istražuje kako obični ljudi tumače antirodne poruke. Maja Gergorić uskoro će doktorirati na temu nastanka antirodnih pokreta u postkomunisitčkoj Europi na sociologiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te ima bogato iskustvo u istraživanju napada na reproduktivna prava, o čemu već godinama drži predavanja, vodi radionice, provodi istraživanja i piše znanstvene članke. Hrvoje Šimičević višestruko je nagrađivan istraživački novinar tjednika Novosti, a valja naglasiti njegov doprinos raskrinkavanju pedofilije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj te tekstove o katoličkim ekstremistima, njihovoj globalnoj umreženosti, financijerima te povezanosti s istaknutim desničarskim političarima. Ugostile smo i riječke i zagrebačke aktivistice – Anu Lovreković, članicu feminističkog kolektiva fAKTIV i Platforme za reproduktivnu pravdu, koja se pretežno bavi pravom na dostupan i siguran pobačaj i Anu Jurčić, dugogodišnju aktivistkinju, trenutno aktivnu i u inicijativi Dodirni mi koljena koja se iz mjeseca u mjesec u Rijeci suprotstavlja moliteljima.

Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programa za razvoj civilnog društva. Hvala Gradu RIjeci, Rijeka Plusu, MMSU-u te udrugama Subpokret i Pariter.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari