Danas će Bisera Dvorničić svima nama koji nismo bili ljubitelji jela od patlidžana, otkriti na koji način ćemo to postati. Dakle, danas na riječkoj tržnici kupite patlidžan.
Duguljasti plod svijetlo do tamnoljubičaste boje.Oni tamniji su oštrijeg okusa. Kora je sjajna i žilava. Stariji plodovi imaju tamnožuto meso veoma gorkog okusa što je znak da sadrži veću količinu solanina koja je u većim količinama štetna za organizam. Pri kupovanju birajte patlidžane koji su čvrsti i tvrdi i u njihovoj pravoj sezoni. Kod pripreme morate znati da upija puno masnoća, a ne sadrži značajnu količinu vitamina i minerala pa nije poželjan u dijetama. Prilikom rezanja oksidira zato zaštitite odjeću i ruke. U receptima se često spominje da se patlidžan nareže, posoli i ostavi stajati kako bi s tekućinom izašla i gorčina, ali, isprobano, s time se ne postiže puno zato ne gubite vrijeme na nepotrebnu pripremu. Jednostavno, držite se mojih recepata pa ćete zavoljeti i ono povrće koje vam se nikada nije sviđalo.
Kao dijete dobila sam slikovnicu sa životinjama koje su predstavljale ljudske osobine. Tako je u slikovnici bio nacrtan lešinar obučen u ljubičastu dolčevitu i vjerojatno pod tim utjecajem sve što je bilo ljubičasto postalo mi je odvratno. Patlidžan nisam mogla niti pogledati a da mi nije izazivao mučninu sve dok nisam otkrila da je ljubičasta boja boja cvijeća, elegancije i otmjenosti.
Volim patlidžan i jedna mi je od omiljenih namirnica, ali samo kad ga pripremam na svoj način, a vi pazite kakve slikovnice kupujete djeci.
Patlidžan s roštilja s mazivim sirom i pinjolima – predjelo
Moram napomenuti da s patlidžana obično očistim koru jer je tvrda i gorkasta pa je malo tko konzumira, ali je vizualno efektnije kad koru ne čistite.
-Patlidžan rezan na trake 3 mm
-Philadelphia mazivi sir
-Pinoli tostirani
Patlidžan režite na uzdužne fete tanke oko 3 mm. Pecite na roštilju s malo ulja. Pred kraj pečenja posolite. Svaku traku namažite sirom tip „Philadelphia“ u koji ste umiješali tostirane i nasjeckane pinole.
Zamotajte patlidžan u tuljak a po vrhu stavite koji cijeli pinjol.
Radi vizualnog efekta ja na vrh tuljka stavim listić bosiljka s pola mini rajčice.
Patlidžan alla Bisi
-Patlidžan rezan na 2-3 cm debele kolute bez kore
-Prezla
-Parmezan ribani
-Origano
-Ulje maslinovo
Patlidžan ogulite od kore pa ga narežite na kolute debele oko 2-3 cm. U tanjur stavite maslinovo ulje pa patlidžan umačite u maslinovo ulje sa svih strana, pa uvaljajte u mrvice sa svih strana. Slažite kolute na lim za pečenje a svaki komad posolite, pospite ribanim parmezanom i origanom. Pecite na 180 c oko 25 min, odnosno dok prezle malo počnu žutiti, a patlidžan postane potpuno mekan (probajte čačkalicom). Mislit ćete da jedete meso, a ne povrće.
Ja na još toplu fetu patlidžana stavim tanku fetu mozzarelle, pa tanki kolut posoljenog pomidora, listić bosiljka i jednu crnu maslinu. Odozgora kapnem malo maslinovog ulja.