Na ovu temu potakla me kućna radinost jedne prijateljice upravo iz Rijeke, a kako je ljeto, roštiljanje i burgeri totalno su IN.
Porijeklo im je navodno Chicago i ne treba ih posebno predstavljati, svima su nam poznati. Amerikanizacija je uzela priličnog maha, no u cijelom tom paketu ima i zanimljivih stvari koje možemo prihvatiti i prilagoditi podneblju i našoj kulturi. Ne moramo baš slaviti Dan zahvalnosti, ali možemo iskoristiti ideju o burgerima, praviti ih i uživati u takvoj vrsti sendviča.
Glavna ideja burgera sastoji se od pljeskavice ili pelpeta, dodataka najčešće u obliku povrća, slasnog umaka i plosnatog peciva između čijih polutki se sve navedeno nalazi. Ovaj put iznijet ću nekoliko veganske i vegetarijanske burgere. Ne morate se bojati, najest ćete se itekako od dotičnih porcija, bez obzira što u njima nema mesa. Naravno, možete pojesti i nekoliko komada, nije problem.
Teoretski, u svaki od ovih burgera možete ubaciti meso, pazeći na količinu, omjere i strukturu smjese. Uz burger, počastite se hrskavim dodatkom, prženim krumprićima, često nazivanim pommesom.
Kako su bez mesa, ovi burgeri generalno manje oterećuju organizam, ne uzimaju previše energije za probavu, ali dovoljno hranjivih sastojaka, zasićuju i daju energije za ljetne aktivnosti.
Isto tako, brza hrana, odnosno fast food, nije nikakav tabu ili vrsta nezdrave hrane. U pravilu, stvar je u količini. Ako čovjek svakodnevno jede fast food, naravno da će doći do poremećaja sklada u tijelu, no povremeno jedenje takve hrane nije nikakav problem za tijelo. Ljudski organizam dovoljno je sposoban i organiziran da takvu hranu obradi bez problema i posljedica. Na kraju krajeva, svakodnevno jedenje bilo kakve namirnice u stalnim i pretjeranim količinama dovodi do nesklada u tijelu.
Ne brinite, vaše tijelo vas voli, voli ukusne obroke, voli da vi uživate, voli vas, ali ne zaboravite voljeti i vi njega i odnositi se prema njemu s poštovanjem. Ljudski organizam savršeno je složen aparat, ako se trudite držati ga u ravnoteži, osluhnete li, čut ćete što vam poručuje, što mu je potrebno ili što mu je viška.
Burgere sam podijelio u nekoliko kategorija, obzirom na grupu namirnica u koju glavni sastojak pripada. Tako je jedan s krumpirom, drugi od grahorica, treći od povrća i sl.
Burger s krumpirom
Za cca 5 burgera potrebno je:
200 g ribanog krumpira
češanj češnjaka
žlica ribanog ili mljevenog luka
2 žlice sjeckanog svježeg peršina
pola žličice crvene slatke paprike
pola žličice dimljene paprike
sol po ukusu
malo papra
100 g krušnih mrvica
50 g polubijelog brašna
2 žlice mljevenog lana
80 ml maslinovog ulja
Naribajte krumpir na što sitnije i isperite ga hladnom vodom kako bi se izbjeglo tamnjenje. Namočite lan u malo vode i ostavite nekoliko minuta da stoji. Stavite sve sastojke u zdjelu i miješajte rukama dok ne dobijete tijestastu strukturu pogodnu za oblikovanje burgera. Oblikujte burgere i pržite ih u tavi u ulju, sa svake strane nekoliko minuta.
Burger s lećom
150 g suhe leće
400 g krumpira
3 žlice ulja
1 sitno nasjeckani luk srednje veličine
2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
žličica sitno sjeckanog đumbira
žličica kumina
žličica korijendera
pola žličice papra
žlica sezamovih sjemenki
50 g slanutkovog brašna
Skuhajte leću i krumpir, te ih ocijedite i ohadite. Gnječilicom za pire izgnječite krumpir i leću. Pomiješajte s ostalim sastojcima i umijesite smjesu rukama. Dobro povežite sve sastojke. Oblikujte burgere i pecite ih u pećnici 15-ak minuta na 180 stupnjeva Celsiusa. Naravno, leću možete zamijeniti bilo kojom grahoricom u istoj količini.
Ljetni burger od tikvica ili bundeve
250 g ribane tikvice ili bundeve
250 g polubijelog brašna
150 g jogurta
50 ml maslinovog ulja
50 ml mlijeka
pola žličice mljevene slatke paprike
sol
malo papra
Ova vrlo jednostavna verzija burgera brza je i sočna te lako probavljiva. Možda se ne mogu nazvati klasičnim burgerom, već polpetima, no svejedno izvrstan su sastojak burger sendviča. Pomiješajte sve sastojke, umijesite smjesu rukama, oblikujte polpete i pržite ih u tavi u ulju.
Burger od patlidžana s češnjakom
350 g patlidžana, oguljenog i narezanog na kocke
2 žlice ulja
2 žlice sjeckanog češnjaka
250 g sjeckanog luka
žličica kumina
sol
malo papra
žličica mješavine za povrtni temeljac
50 ml vode, ako je potrebno
100 g brašna od slanutka
žlica mljevenog prženog sezama
žlica sjeckanog peršina
Na malo ulja propirjajte patlidžan, luk i češnjak. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Rukama umijesite smjesu i ostavite da stoji u hladnjaku nekoliko sati. Oblikujte burgere i pržite ih u tavi u ulju nekoliko minuta sa svake strane.
Pommes tikvice
2 srednje tikvice
100 g polubijelog brašna
100 g fino mljevenog kukuruznog brašna
200 ml kvalitetnog piva
2 žlice maslinovog ulja
pola žličice mljevene slatke paprike
sol
žličica smeđeg šećera
žličica senfa
žličica praška za pecivo
Umjesto prženih krumpirića, u svrhu priloga burgeru, možete napraviti pržene tikvice u panadi s pivom. Narežite tikvice na kolute. Ostale sastojke pomiješajte. Trebali biste dobiti smjesu sličnu onoj za palačinke. Zagrijte ulje u tavi ili fritezi. Umočite kolute tikvice u smjesu i pržite u ulju nekoliko minuta.