Uvodi se novo pravilo: Ako želite na Instagram, morat ćete otkriti jedan privatni podatak

Foto: RTL

Promjena je dio nastojanja da se Instagram učini sigurnijim za mlađe korisnike i korisnice

Korisnici Instagrama uskoro će morati unijeti svoj datum rođenja kako bi mogli biti dijelom te popularne društvene

Promjena je dio nastojanja da se Instagram učini sigurnijim za mlađe korisnike, a datumi rođenja bit će korišteni za preporuke vezane uz različite postavke za zaštitu privatnosti i drugih značajki, no neće biti javno dostupni, javlja NPR.

Bit će također korišteni i za ciljano oglašavanje, ponajprije da bi se ograničilo prikazivanje oglasa za, primjerice, proizvode kao što su alkohol i cigarete korisnicima koji su premladi kako bi ih legalno uživali.

Najavljeno je i da će uskoro korisnicima pružiti više mogućnosti određivanja tko im može poslati izravne poruke.

Međutim, pristigle su već prve kritike, a jedna od njih je da nema provjere je li uneseni datum rođenja doista točan što djeci omogućava lažiranje unosa kako bi mogli pristupiti toj platformi, kao i zbog povećanog pristupa osobnim podacima korisnika.

Valja podsjetiti da su u tvrtki u vlasništvu Facebooka dosad provjeravali tek je li novi korisnik ili korisnica mlađi od 13 godina, a Instagram je pod sve većim pritiskom vlasti SAD-a koje traže primjenu zakona kojim je zabranjeno prikupljanje osobnih podataka od djece mlađe od 13 godina.

Zbog nelegalnog prikupljanja podataka od djece YouTube je ove godine platio 13 milijuna dolara u sklopu nagodbe s američkim regulatorima.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari