Čudo od psa! Ovo je Kasia: Vozi Segway, zna 250 trikova, računa, slovka…

Da je drugi korijen od 16 jednako 4 ne zna ni puno odraslih ljudi, ali zato to zna – jedan pas

Da je drugi korijen od 16 jednako 4 ne zna ni puno odraslih ljudi, ali zato to zna – jedan pas. Kujica border collieja Kasia iz Zagreba osim što računa, još vozi i Segway i skateboard, jaše konja, glumi i slovka. Zna 250 trikova kojima ju je naučila 19-godišnja vlasnica. Ova pasmina inače je najpametnija na svijetu, a baš o Kasiji je pisao i Daily Mail.

Ima 5 godina, ali kao da već ide u školu. Osim hrvatskog, ide joj i matematika, a najviše voli tjelesni. Karla Krasnić Kasiju je počela učiti trikove prije 5 godina, kad je bila štene. Iako nisu jedine u Hrvatskoj, Kasia je ipak posebna.

Sama naučila voziti Segway

“Ona je prvi i jedini pas u svijetu koja samostalno može voziti Segway. Naučila je sama ubrzavati kada digne glavu i usporavati kada ju spusti”, kaže vlasnica Karla Krasnić.

A vijest o tome došla je i do najtiražnijih britanskih medija. Nemojte se začuditi ni ako jednog dana negdje i izvan cirkusa vidite psa na konju. “Ona sad zna već 250 trikova i kako nam je ponestalo ideja, znamo kombinirati neke i spajati ih. Na primjer, kako je naučila voziti skate i skakati mi kroz nogu, tako sam ja počela voziti skate i ona mi skače kroz nogu”, kaže Krasnić.

Kasia je prva životinja koja je prije dva dana nastupila na zagrebačkoj TED X konferenciji. Toliko je istrenirana da i druge ljude često spontano uključi u trik. “Neke trikove je svladala gotovo za nekoliko sekundi jer su nadogradnja na prošli trik. Primjerice ‘daj 5’ je samo nadogradnja na ‘daj šapu'”, kaže Krasnić.

Ima pasa koji znaju i više od 400 trikova

Borderima je dovoljno samo jednom, a prosječno inteligentnom psu poput haskija trik treba ponoviti od 25 do 40 puta. “Oni su inače bili prije zaduženi za čuvanje ovaca tako da im je u genima zapisano da budu aktivniji. S time da neki ljudi kažu: ‘Aha, border collie je pametan, nabavit ću si ga pa će on meni doći istreniran’, ali to nije tako. S njima se mora jako puno raditi da bi bio pametan”, kaže Krasnić.

U svijetu postoje psi iste pasmine koji znaju više od 400 trikova te mogu prepoznati i donijeti 1000 različitih predmeta. Iako ima mišljenja da je to mučenje životinja, vlasnici svima poručuju – psi ne moraju raditi ništa što ne žele i sami.
Željka Felbar

Više u VIDEOPRILOGU: