UZ MEĐUNARODNI DAN KAVE: Znate li pravilno piti kavu?

Danas smo naučili da je kava voće, raste u grmovima, a za prve plodove se mora čekati pet godina

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Kava danas slavi svoj međunarodni dan, a ako Hrvat išta i ikog voli onda je to bez sumnje kava. Istraživanja pokazuju da se od svih namirnica najčešće konzumira upravo kava, ali i da u kafiću na kavi provedemo barem pet sati tjedno.

Turist koji se danas našao u Zagrebu možda je pomislio “Gle sve ove ljude kako slave Međunarodni dan kave”. Ali domaći znaju, kava se ovdje slavi svaki dan. Sve je više provjerenih mjesta u kojima se kava koja je stigla s plantaže iz Brazila – prži, melje i onda poslužuje.

Posjetili smo jedan takav zagrebački kafić koji ima vlastitu pržionicu kave. Prže je svaka dva dana. Proces traje oko 20 minuta, u stroj se ručno ubacuju zrnca, koja se obrađuju na kontroliranoj temperaturi.

“Možemo pržiti kavu na način da izvučemo sve benefite kave, da bude slatka, aromatična i puna okusa”, pojasnio nam je Robert Pudić, vlasnik kafića.

Kada je u pitanju kava, najdraži suputnik svakog Hrvata, mijenjaju se navike. Robert kaže, sve više tražimo kvalitetu. “Hrvati jako cijene ovo, i prepoznali su to. Toliko da su počeli kupovati kavu za doma”, nadodaje Pudić.

Danas smo naučili da je kava voće, raste u grmovima, a za prve plodove se mora čekati pet godina. Zreli plod je crvene boje, a neobrađen sadrži toliko kofeina da je zabranjen u Europi.

“Kavu bi trebalo popiti zbog kofeina oko 11 sati i ona spriječi vraćanje korstizola, i onda možete nastaviti raditi. I negdje oko 15, 16, 17 sati je kada trebate popiti kavu s kofeinom. Beskofeinsku možete piti bilo kad”, objašnjava Pudić.

Ujutro, popodne, velika, mala, s toplim ili hladnim. Svi imaju svoju omiljenu. Zanimljivo je da, iako se proizvodi na drugom kraju zemlje, deset najvećih potrošača je iz Europe. Na vrhu su hladne Finska i Norveška s preko 10 kilograma kave godišnje po stanovniku. A u top 20 ulazi i BiH, Slovenija, a i Hrvatska u kojoj svaki stanovnik popije skoro pet kilograma kave godišnje.

A ako odjednom mislite da sigurno pijete previše kave…

“Tri šalice kave na dan su u redu, ne mislim na šalice kave od tri deci, nego kao one iz kafića”, kazala nam je mag.nutr. Diana Gluhak Spajić. Kava nije štetna u tim količinama, ali nemojte je piti na prazan želudac.

“Ako dobijete kavu, i uz to neki kolačić, bolje i to pojesti nego kavu popiti na prazan želudac”, nadodaje. Povećava libido, koncentraciju, a redovno pijenje produžuje život za deset posto.
Aida Šukurica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari