NEMA TKO NE BI POŽELIO

Video | Nema tko ju ne bi poželio: Pilula koja ubija rak – revolucija ili lažna nada? Pogledajte u kojoj je fazi razvoja

Pilula koja ubija rak o kojoj ovih dana uzbuđeno pišu svi svjetski mediji. Ona je kao snježna oluja koja blokira zračnu luku, avioni koji nose rak ne mogu letjeti – tako je opisuje profesor koji lijek razvija već 20 godina. Najjednostavnije, pilula ubija krute tumore, a upravo je počelo ispitivanje na ljudima. Je li to revolucija ili se uzalud nadamo, pita se u svom komentaru RTL-ova Mojmira Pastorčić

Aspirin smo dobili 1897., inzulin 1921., a penicilin 1928. Medicina je promijenjena zauvijek. Hoćemo li u ovom desetljeću dočekati godinu u kojoj će biti pronađen lijek za rak? Nema onoga tko to ne bi poželio.

Na pitanje koje bolesti se najviše boje, odgovori građana su slični, donosi RTL Danas.hr.

“Raka”, rekao je jedan.

“Tumora”, kazala je jedna gospođa.

“Bitno da nemam karcinom i rak, a ovo ostalo sve ću pregurati”, istaknula je druga gospođa.

Počela prva faza ispitivanja na ljudima

Jasno je i zašto – jer ubija. Jezgrin antigen stanične proliferacije, prepoznavanje specifične mutacije unutar proteina, pa veza s drugim proteinom za prepisivanje molekule DNA – znamo, malo kome je ovo jasno, ali tako znanstvenici američkog istraživačkog centra City of hope traže lijek za tumore dojke, prostate, mozga, jajnika, cerviksa, kože i pluća. I sve u jednoj tableti.

“Tajna leži u tome da zbog specifične mutacije lijek se veže za tumorski protein dok se neće vezati uz protein zdrave stanice”, rekao je Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku.

Sada je nakon uspješnog testiranja na životinjama počela prva faza ispitivanja na ljudima. Najavljeno je da će trajati dvije godine.

“Kada gledate istraživanje koje se koristilo na miševima i psima, jedna stvar je nesporna. Šest puta veća količina lijeka od one koja je potrebna da se ubije tumor, nije dovela do toksičnosti kod životinja, ali tu se radi o animalnom modelu. Optimizam postoji, ali nitko ozbiljan u svijetu znanosti na temelju postojećih rezultata ne može zaključak donijeti”, kazao je Primorac.

Američki istraživači na lijeku rade već 20 godina

Nazvali su ga AOH1996, po djevojčici Anni Olivia Healey, koja je 1996. izgubila borbu s rakom. Previše je pompe oko svega, kaže naš, a svjetski znanstvenik, Igor Štagljar. I sam radi na kliničkom ispitivanju lijeka za rak pluća, koji je njegov tim otkrio. Smiruje euforiju oko tablete za tumore.

“Taj lijek nikada nije ušao u čovjeka i ne zna se kakve će nuspojave imati. Istraživanje može trajati između devet i 15 godina, ovisno koliko modifikacija ima. Izgleda interesantno, obećavajuće, ali velika je mogućnost da to nikada ne uspije”, pojasnio je Štagljar s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu.

Znaju to dobro i oni koji pokušavaju s pacijentima pobijediti rak. Voditeljica odjela za liječenje raka dojke KBC-a Sestre milosrdnice, objašnjava da je najbitnija sigurnost bolesnika. Ipak, ako se lijek u istraživanju pokaže sigurnim, tada završno odobravanje ide brzo.

“Rak nije samo rak. To je kompleksna bolest. Koliko je kompleksan pokazuje i to što nemamo lijek za rak”, rekla je Ana Tečić Vuger, voditeljica odjela za liječenje raka dojke Klinike za tumore, te dodala da ju pacijenti s vremena na vrijeme pitaju zašto još nema lijeka za rak.

Svaka treća osoba oboli od neke vrste raka

Stoga smo i mi pitali građane s početka naše priče misle li da će se ikada otkriti lijek.

“Od Drugog svjetskog rata ne mogu naći to, teško će”, rekao je Ivan Pletković iz Zagreba.

“Ne vjerujem ništa”, kazala je Lidija Muter iz Zagreba.

“Čovjek kad dobije rak nema što izgubiti, proba sve”, poručila je Nena iz Zagreba.

Hrvatska statistika pokazuje da svaka treća osoba oboli od neke vrste raka, a svaka peta premine. Hrvatska je u vrhu Europske unije po smrtnosti. Pod hitno joj treba čudotvorna pilula, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari