SVE VIŠE SLUČAJEVA MUKORMIKOZE

Opasna crna gljivica napada one koji su preboljeli covid; Ljudima morali odstraniti oči!

Foto: Lisa Fotios/Stocksnap

Čovjek se inficira udisanjem spora, a mikormikoza napada sinuse, oči, mozak i pluća…

Zbog epidemije koronavirusa Indija je već tjednima na koljenima, zdravstveni sustav je puknuo po šavovima, pa nesretni ljudi zaraženi covidom doslovce umiru na ulicama.

Međutim, kao da sve to nije dovoljno, sve je više slučajeva rijetke gljivične infekcije mukormikoze, koja napada one koji su se oporavili od Covida.

Riječ je tzv. crnoj gljivici, koja se najčešće nalazi u tlu i trulim biljkama. Čovjek se inficira udisanjem spora, a mukormikoza napada sinuse, oči, mozak i pluća… Stopa smrtnosti je visoka, oko 50 posto. Infekcija se češće javlja kod osoba s oslabljenim imunitetom  – dijabetičara, onkoloških pacijenata, kao i pacijenata koji zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide.

Ta je bolest zadesila i 25-godišnju Indijku koja se oporavila od koronavirusa prije tri tjedna. Ostala je bez oka.

„Uklonit ću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcionira ova bolest“, kazao je za BBC doktor Akshay Nair.

Vjeruje da je u slučaju ove pacijentice mukormikoza izazvana steroidima koje je uzimala u sklopu terapije protiv bolesti Covid-19, a koji se obično prepisuju pacijentima s ozbiljnim ili teškim oblikom koronavirusa.

Steroidi, naime, mogu izazvati pad imuniteta i povisiti razinu šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu, a oboljeli su od Covida. Vjeruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze.

Jedna od bolnica u Mumbaiju zabilježila je 24 slučaja ove infekcije u posljednja dva mjeseca, dok su ih ranije imali šest godišnje. Od tih slučajeva, 11 osoba je izgubilo oko, a šestero je preminulo.

„To je prava noćna mora usred pandemije“, rekla je doktorica Renuka Bradoo iz bolnice u Mumbaiju.

Simptomi infekcije 

Pacijenti koji dobiju mukormikozu najčešće imaju začepljen nos ili krvarenje iz nosa, oticanje i bol u oku, padanje kapaka, zamagljen vid i, na kraju, gubitak vida. Također se oko nosa na koži mogu pojaviti crne mrlje.

Liječnici navode da se većina pacijenata s ovom infekcijom javlja prekasno, u trenutku kada već gube vid, i najčešće je potrebno odstraniti im oko, kako se infekcija ne bi proširila na mozak.

U nekim slučajevima u Indiji, liječnici navode da su pacijenti ostali bez oba oka, a u rijetkim slučajevima morali su oboljelima ukloniti čak i viličnu kost kako bi spriječili širenje bolesti, piše BBC.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views