VELIKI KORAK U NAPRIJED

Video | Revolucija u liječenju tumora: Nakon primjene novog lijeka, rak posve nestao!

Iako je riječ o maloj skupini pacijenata, znanstvenici su optimistični

Revolucija u liječenju tumora – nakon primjene lijeka kod pacijenata rak rektuma u potpunosti se povukao.

Iako je riječ o jako maloj skupini ispitanika na kojoj je studija provedena u SAD-u, znanstvenici ovo tumače kao veliki korak naprijed, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL.

Dvanaestero pacijenata svaka tri tjedna tijekom šest mjeseci primalo lijek protiv raka rektuma-rezultat tumor je u potpunosti nestao. Velik je to uspjeh kaže hrvatska znanstvenica koja se 20 godina u New Yorku bavi istraživanjem raka.

Trebaju se vidjeti dugotrajni rezultati

”To je naravno studija koja je trenutačno u tijeku. Treba se još vidjeti dugotrajni rezultati. Ali sama činjenica da su baš svi pacijenti koji su primili lijek u potpunosti izliječeni je nešto što do sada nije viđeno”, naglasila je Mihaela Skobe, znanstvenica na Mount Sinai Institutu u New Yorku.

Riječ je o ciljanoj imunoterapiji, a liječeni pacijenti s rakom debelog crijeva podložni su većem broju mutacija tijekom razvoja tumora.

”Oni su našli pravu grupu pacijenata, terapiju koju smo već imali i oni su u studiji pokazali da kod te skupine pacijenata ta terapija djeluje vrhunski. Zato trebamo biti s jedne strane pozitivni, a s druge strane oprezni. Moramo dalje istraživati, moramo vidjeti je li taj učinak dugotrajan i tako efikasno dugotrajan”, kazao je Ivan Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Iako je riječ o maloj skupini pacijenata znanstvenici su optimistični.

‘Učinjeno je nešto posebno’

”Ono što je ovdje učinjeno je nešto posebno, iskorišten je lijek koji probudi imunološki sustav da bi ta vojska koja je spavala napala tumorske stanice. S ta dva pristupa da se točno označio neprijatelj i probudile stanice imunološkog sustava postigao se ovaj fantastičan rezultat”, kazala je Skobe.

Imunoterapija u posljednjih 5 godina pokazala se kao najučinkovitija metoda liječenja tumora, a ovo je još jedan korak dalje.

”Ako imate jedan lijek kojeg možete davati umjesto kombinacije kirurgije, zračenja i kemoterapije to poboljšava kvalitetu života pacijenata, a uz to ako imamo ovakav učinak kao što ova studija pokazuje onda imamo jedan veliki pomak u liječenju tumorskih oboljenja”, rekao je Đikić.

”Svaka studija mora se napraviti za točno određenu vrstu raka, treba vremena za to, ali optimizam je prisutan”, izjavila je Skobe.

Da bi se potvrdila učinkovitost ovog lijeka i revolucije u liječenju tumora istraživanje se nastavlja na većem broju pacijenata, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views