BESPOTREBNO RASIPANJE: Na ručku kod glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona jela se hrana sa smetlišta

Na nedavno održanom ručku u organizaciji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, uzvanicima je bila poslužena vegeterijanska hrana sa smetlišta. Namjera je bila obrokom ukazati na strahovite količine hrane koje se rasipaju i bacaju u smeće, iako je riječ o jestivoj i zdravoj hrani.

Svjetski vođe uživali su u vodici iz konzerve slanutka, ostacima povrća koje su proizvođači prerađene hrane odbacili, krajevima krastavaca koji se bacaju kako bi se dobile pravilne kriške za konzerviranje i povrću koje je pretjerano neugledno da bi se prodavalo na tržištu. Procjenjuje se da danas u Sjedinjenim Američkim Državama 40 posto kupljene i pripremljene hrane završi u smeću. Istodobno, gotovo 800 milijuna ljudi u svijetu gladuje.

– Proizvodnja hrane i poljoprivreda doprinose klimatskim promjenama koliko i prijevoz – rekao je Ban Ki-moon. Tijekom ručka razgovaralo se o idejma za rješavanje klimatskih promjena i svjetskog siromaštva. Veganska prehrana je mnogo bolja za okoliš od mesne i mliječne.

Točnih podataka koliko se hrane godišnje baci u Hrvatskoj nema, no neslužbeno se govori o 400 tisuća tona.

Na svjetskoj razini se gotovo trećina, odnosno 1,3 milijarde tona hrane baci tijekom cijele godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari