(FOTO, VIDEO) SUZE I APLAUZI: Ispunjeni Art kino sinoć na projekciji emotivnog dokumentarca “Scream for me Sarajevo”

U sklopu Impulse festivala sinoć je u Art kinu Croatia premijerno prikazan dokumentarac sarajevskog redatelja Tarika Hodžića, dobitnik mnogih inozemnih nagrada. Tema filma bavi se događajem iz ratnog perioda, konkretno 1994. godine kada je na inicijativu nekolicine ljudi iz UN-a organiziran koncert metal legende – Brucea Dickinsona.

Granatiranje, snajperske metke, palež, glad, hladnoću i strah od smrti uspio je nakratko zaustaviti koncert. Iako su mnogi Sarajlije mislili kako je nemoguće da jedna takva zvijezda dođe u njihov opkoljeni i srušeni grad, on se ipak pojavio. Događaj je to za kojeg ni mnogi Sarajlije nisu znali da se dogodio, a redatelj Tarik Hodžić smatra kako oni koji su bili na koncertu nisu to željeli dijeliti s ostalima, čuvajući to u sebi kao amajliju iz ratnih vremena.

Bruce Dickinson te 1994. godine nije član slavnog sastava “Iron Maiden”. Godinu prije razišao se sa svojim dugogodišnjim kolegama s kojima je spomenuti bend doveo do vrhunaca slave, a ime Iron Maiden esencija je heavy metal glazbe.

Njegov drugi samostalni album “Balls to Picasso” izlazi upravo te godine s uspješnicama poput “Tears of the dragon” te “Gods of war”, imenima tako simboličnima za ratne strahote koje su proživljavali građani Sarajeva.

U organizaciji nekolicine fantazista iz UN-a san je postao java. Bruce Dickinson pristao je doći u ratno Sarajevo po cijenu rizika vlastitog života. Stigavši u Split, helikopterom je prebačen nadomak bosanske granice te se kroz vatrene linije bojišta smrzavao u rasklimanom kamionu prolazeći kroz zavojite bosanske kaldrme sve do Sarajeva. Unatoč skoro nikakvoj promociji koncerta, Sarajlije su nahrupile u Bosanski kulturni centar gdje im je Bruce frenetično poručio: Scream for me!

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari