PROBLEMI ZA 'MAMU ŠČ'?

Je li moguće da Let 3 bude diskvalificiran? Oglasili se iz BBC-a: ‘Pravila su jasna, dvije stvari ne možemo tolerirati’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘Pravila su pravila i vrlo su precizna. Moramo ih poštivati. Na Eurosongu nema političkih poruka. Također, nitko nije do sada bio gol na pozornici, pa tako neće ni sad’, kaže urednik Dore Tomislav Štengl

Pjesma ‘Mama ŠČ!’ s kojoj će Let 3 predstavljati Hrvatsku na Eurosongu nesumnjivo ima antiratnu poruku, ali izrečenu na način zbog kojeg bi se mogli aktivirati “zaštitni mehanizmi” tog glazbenog natjecanja. Naime, ubrzo nakon pobjede Leta 3 na Dori neki su zatražili diskvalifikaciju benda jer pjesma aludira na Vladimira Putina i rat u Ukrajini, što se smatra uplitanjem politike u pjesmu, a kosi se s “apolitičnim” pravilima Eurosonga.

Organizator ovogodišnje završnice Eurosonga u Liverpoolu je BBC odakle su za Jutarnji list kazali: “Natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) je obiteljska zabavna emisija i EBU (Europska radiodifuzijska unija) očekuje da svi sudionici osiguraju da svi umjetnici i izaslanstva imaju to na umu, kao i vrijednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualne konotacije te općenito provokativnosti. Dodatno, pravila Eurosonga navode da će se svi natjecatelji pridržavati vrijednosti ESC-a i EBU-a i ne smiju dijeliti nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC-ovim vrijednostima i/ili koja mogu dovesti natjecanje na loš glas. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umjetnika u svakom trenutku, bilo prije natjecanja, na ili izvan pozornice tijekom događaja.”

Bjelorusija diskvalificirana zbog političke pjesme

Primjerice, 2021. godine Bjelorusija je bila izbačena iz natjecanja zbog prigovora da se tekst njihove pjesme rugao masovnom prosvjednom pokretu protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

“Mislim da je jedino pošteno, budući da je EBU diskvalificirao Bjelorusiju 2021., da diskvalificira Hrvatsku ove godine. Pjesme govore o doslovno istoj stvari, samo sa suprotne strane. A tome nije mjesto na eurovizijskoj pozornici”, glasi jedan od recentnih komentara na Twitteru.

Zbog tadašnje bjeloruske pjesme bila je pokrenuta peticija kojom se tražila diskvalifikacija Bjelorusije s Eurosonga, a EBU je u priopćenju istaknuo da pjesma zbog svoje političke prirode nije u skladu s pravilima natjecanja. Bjelorusija je naknadno dobila mogućnost ponovnog slanja modificirane verzije pjesme ili odabira druge pjesme. No i drugu predloženu pjesmu EBU je odbio pa je Bjelorusija te godine bila diskvalificirana s natjecanja.

‘Pravila su jasna, moramo ih poštovati’

A 2016. predstavnica Ukrajine Jamala izazvala je buru pjesmom “1944”, koja govori o sovjetskim zločinima nad krimskim Tatarima. Odbor za medijsku politiku ruske Dume tada je zatražio da se Ukrajinu diskvalificira jer šalje političku poruku i krši pravila natjecanja, ali EBU je tom prilikom ustvrdio da pjesma nije politička te odobrio nastup Jamali.

Što se golotinje tiče, toga na pozornici inače slobodoumnog i tolerantnog Eurosonga ne smije biti. Bjeloruski predstavnik umjetničkog imena Ivan 2016. godine je poželio nastupati gol s vukovima, ali očito se to šefovima natjecanja nije svidjelo jer je u polufinalu bio odjeven. Moguće je da je to bio razlog što nije uspio proći u završnicu, piše Jutarnji list.

“Pravila su pravila i vrlo su precizna. Moramo ih poštivati. Na Eurosongu nema političkih poruka. Također, nitko nije do sada bio gol na pozornici, pa tako neće ni sad”, kazao je urednik Dore Tomislav Štengl, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari