POVJERENSTVO HRT-a I NINA KRALJIĆ: „Lighthouse“ nije plagijat, hrvatska pjesma za Eurosong je „čista“!

Nakon optužbi da je plagirala pjesmu, i sama Nina Kraljić se osvrnula na cijelu situaciju

Kao da se dovoljno prašine nije podignulo oko nove hrvatske predstavnice na Eurosongu, evo novog skandala u kojem se našla pjesma ‘Lighthouse’ Nine Kraljić.

Pitanje dana glasi – je li ona plagijat švedskog hita ‘Uncover’ pjevačice Zare Larsson, o čemu smo pisali OVDJE? Nekima zvuči vrlo slično dok drugi uopće ne vide poveznicu između dvije pjesme.

Nakon optužbi, i sama Nina je gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije prokomentirala optužbe.

“Naravno, došla je do mene ta vijest. Smiješno mi je jer možemo onda reći da je svaka pjesma plagijat ako ćemo uspoređivati po jednoj tonskoj frekvenciji. Meni je to apsurd i smiješno i opet bih rekla da je to jedna negativna energija koja je nepotrebna. Trebamo se koncentrirati da budemo što bolji u prezentiranju Hrvatske”, rekla je Nina za N1.

Naglasila je da postoji verzija i na hrvatskom jeziku, ali da ova na engleskom bolje zvuči. Osvrnula se i na optužbe Hrvatskog društva skladatelja.

“Generalno, oni imaju pravo na svoje mišljenje makar mislim da je većina Hrvatske izrazila da se s njima ne slaže. Ja sam svoj stav jasno izrazila i rekla. Naši kantautori su drugima slali pjesme, tada to nije bio problem. Naši predstavnici su i prije pjevali na engleskom ni to nije bio problem. Ne vidim zašto sada postoji problem”, rekla je Nina.
Vijesti.hr

Stručno povjerenstvo HRT-a za Eurosong: Pjesma ‘Lighthouse’ samo podsjeća na slične pjesme žanra

Danas se sastalo i stručno povjerenstvo HRT-a za Eurosong koje je donijelo jednoglasni zaključak kako pjesma “Lighthouse” koju izvodi Nina Kraljić nije plagijat.

Stručno povjerenstvo čine istaknuti hrvatski glazbenici Emilio Kutleša, Ante Pecotić i Maro Market te vršiteljica dužnosti ravnateljice Poslovne jedinice Produkcija Sanja Ivančin.

Njihov zaključak prenosimo u cijelosti:

“Pjesma ‘Lighthouse’, koju pjeva Nina Kraljić prema zakonskim odredbama nije plagijat. Naime, postoji fraza od dvaju taktova identičnih onima u pjesmi ‘Uncover’, što je u glazbi čest slučaj. Međutim, po mišljenju stručnoga povjerenstva ne postoji dovoljno elemenata koji bi upućivali na to da je riječ o neupitnome plagijatu jer definicija plagijata podrazumijeva melodijsku liniju od četiriju taktova koji se u potpunosti poklapaju s originalom, što u ovoj pjesmi nije slučaj. Pjesma ‘Lighthouse’ podsjeća na slične pjesme svojega glazbenog žanra. Povjerenstvo smatra da nije autori nisu imali namjeru plagiranja”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari