GLAZBA, FILM, PARTY

Rijeka u ritmu glazbe i dobre zabave: Kreće jubilarni 10. Impulse festival, bit će ga posvuda!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Sve je spremno za jubilarno deseto izdanje Impulse Festivala koje će se održati od 17. do 23.4. na više gradskih lokacija

Publika će moći uživati u koncertima na kojima nastupaju kako nova tako i već renomirana imena, glazbeno-edukativnim tribinama, filmskim projekcijama, sajmu ploča i neizostavnim plesnim partyjima.

Jednostavno, glazba će opet biti posvuda. I ove godine posebna pogodnost za studentsku populaciju u vidu popusta na x-icu.

Filmski segment

Otvaranje, ali i zatvaranje festivala je u znaku filma. Kao i u prijašnjim izdanjima projekcije se održavaju u Art-kinu koje je i poseban partner kad je riječ o sedmoj umjetnosti.
Jubilarno izdanje festivala otvara se u ponedjeljak, 17.4. uz regionalnu premijeru nagrađivanog glazbenog doksa This is National Wake – Documentary Film. Debitantski film redateljice Mirissae Neff prati divlji uspon i tragični pad multirasnog južnoafričkog punk benda, čiji su članovi riskirali sve kako bi okusili slobodu. 

Zadnjeg dana festivala, u nedjelju 23.4. publika će moći uživati u posebnoj projekciji uz glazbnu pratnju. Naime, čuveni “Berlin, simfonija velegrada” ritmički je i vizualno impresivan dokumentarno-eksperimentalni film koji u avangardističkom montažnom stilu, kroz pet činova, panoramski prati život Berlina od jutra do večeri, a sjajni Chui pripremili su svoju glazbenu interpretaciju koja će uživo pratiti film. Nastup je dio programa pod nazivom Kinofonija kina Tuškanac u organizaciji kina Tuškanac, Hrvatskog filmskog saveza i Goethe-Institut Kroatien.

Hedliner festivala

Porinom nagrađeni reper Vojko V vraća se u Rijeku! Nakon albuma prvijenca s kojim je doslovno zapalio regiju vrijeme je i za drugi album. “Dvojko” stiže nakon pet godina stvaralačkog rada i slobodno možemo reći da Vojko opet “pogađa u srž”. Riječka promocija koja se ne propušta zakazana je za subotu, 22.4. u Pogonu kulture.

Novi koncertni prostor uz novu glazbu

Jedan od ciljeva Impulse Festivala je publici ponuditi novu glazbu, ali i „ući u nove prostore“. Za jubilarno izdanje riječ je o prostoru Exportdrva gdje će se u srijedu, 19.4. održati premijerni koncert novog riječkog benda Polarne ptice, koji se žanrovski pozicionira između indie-dronea i post-punk eksperimentiranja. 

Ispred “Exporta” svi zaljubljenici u gramofonske ploče dolaze na svoje, na još jednom 19-om izdanju sajma ploča (subota, 22.4.), a u slučaju lošeg vremena sajam će se održati u Exportdrvu. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje!

Posebna gošča

Kantautorica Michelle Gurevich posebna je gošća festivala čiji je nastup zakazan za 20.4. na botelu Marina rasprodan.

Michelle dolazi predstaviti svoj aktualni, šesti po redu album “Ecstasy in the Shadow of Ecstasy”. Koncert otvara škotski instrumentalist Twin Sons s aktualnim EP “Can You Feel It?”

Glazbena edukacija

Jedan od ciljeva festivala je i međusobno povezivanja osoba, odnosno organizacija koje se bave glazbom kroz neformalaniji pristup. Aktualni gosti i otvoren razgovor kombinacija su koja pruža priliku za još jedan način kako proširiti glazbena iskustva. Stoga ovogodišnje izdanje nudi čak dvije tribine.

Prva je na rasporedu u OKC Palachu, u utorak, 18.4. pod nazivom „Akreditacija“ i tematski se bavi glazbenim novinarstvom u Hrvatskoj. Gostuju: Bojan Mušćet urednik na portalu Glazba.hr, Dubravko Jagatić glazbeni kritičar i novinar tjednika Nacional, Siniša Miklaužić glazbeni zaljubljenik i vanjski suradnik na portalu Muzika.hr i Mislav Miličević glazbeni novinar na Radio Tvornici, dok je moderator razgovora Mladen Stipanović, urednik i voditelj emisije Alternator na Radio Rijeci. 

“Kako to?” naziv je druge tribine koja će se održati u prostoru RiHuba u subotu, 22.4. Nakon predstavljanja gostiju, ekipe koju čine Andrija Vujević poznatiji kao Vojko V, Antonio Livaić, radijski voditelj i glazbenik te Dunja Matić Benčić asistentica na kolegijima Metodologija istraživanja u kulturi, Uvod u kulturalne studije i Uvod u Sociologiju pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, uslijedit će razgovor u kojem će otkriti što misle da slušaju mladi, kao i što industrija uvjetuje da bi trebali slušati. Ulaz na obje tribine je slobodan.

Vikend distorzija u The Beertiji

Petak, 21.4. i subota, 22.4. rezervirani su za kombinacije novih žanrova, premijernih nastupa  uz promocije aktualnih albuma. Tako na festival stiže Šajzerbiterlemon beogradski alternativni rock bend koji privlači pažnju svojim energičnim nastupima, odlilčnim vide spotovima.

Na festivalu promoviraju svoj novi album “Na dugačkim poljima”. Društvo im pravi bend novijeg datuma, Those Herds. Za sebe kažu da uživaju raditi bez pritiska i očekivanja. Inspiraciju za stvaranje glazbe crpe u grunge sceni, punk rocku, stoneru i metalu. Parola im je „Glasno i masno!“

Četveročlani psihodelični rock bend Skotni Vrag novo je ime domaće alternativne scene, a predstavlja se istoimenim debi albumom.

Žestoka kritika društva upakirana u ekscentrične stihove, progresivne gitarske dionice i zaigranu ritam sekciju te stimulira moždanu gimnastiku za sve one koji vole čitati između redaka. U kombinaciji Tidal Pull zatvaraju koncertnu ponudu ovogodišnjeg festivala. Debitantski solo album  Tidal Pull-a „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ uvršten je u mnoge liste najboljih domaćih ostvarenja prošle godine. Dečki se mogu i pohvaliti  ovogodišnjom nagradom Rock&Off u kategoriji Veliki prasak.

Party Moment

Na jubilarnom desetom izdanju Impulse Festivala poseban podij pripada klubu Manual. Vikend program u kombinaciji plesnih žanrova, živog seta i vruće atmosfere za svih!
Pult u petak, 21.4. preuzeti će Kasja. Setovi su joj neobični i mračni, prošarani različitim intenzitetima i razigranim tempom kojima slojevito gradi raspoloženja. Njezin nastup je dio suradnje Impulse Festivala s Festivalom menstruacije u organizaciji udruge PaRiter.

Subota, 22.4. je rezervirana za poseban dvostruki set novih i znanih lica za pultom. Dolaze Eleven i Tomislav Belović. ELEVEN je samostalni live act ABOP-ovog bubnjara Ivan Levačića čiju produkciju karakterizira zvuk techna, IDM-a, electra i drugih žanrova elektroničke glazbe sa odmjerenom dozom acida.

Večer otvara, ali i zatvara sa svojim posebnim setom talentirani Tomislav Belović.

Kako do ulaznica

Ulaznice za sve programe nalaze se u Dallas music shop Rijeka (Splitska 2a) i/li putem sustava Entrio, No, za filmski segment festivala ulaznice je moguće kupiti i na blagajni Art kina i/li putem sustava ulaznice.hr. Ulaz za party moment je moguće kupiti isključivo na ualzu u klub Manual. Topla preporuka za kupovinu ulaznica u pretprodaji zbog ograničenih kapaciteta svih prostora.

Zgrabi popust s X-icom 

I ove godine u ponudi je ponovno popust za studente. Uz predočenje x-ice

studenti riječkog Sveučilišta ostvaraju mogućnost kupovine ulaznica po

pretprodajnoj cijeni i na dan programa (na ulazu), ako isti program nije rasprodan.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Primorsko-goranska županija, HDS-ZAMP i Zaklada Kultura nova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari