Slučajnost? Je li dio pjesme “Moj grad” Ri – Vala posuđen od legende američkog rocka?

Foto: Riječanin/Mateo Levak

Riječki superband Ri-Val okupio se nakon 22 godine, uoči trenutka kada je Rijeka i službeno postala Europska prijestolnica kulture i ispjevao dojmljivu pjesmu „Moj grad“

Pjesma je to koja nosi tipični riječki rock pečat. Tekst uključuje stihove koji Rijeku predstavljaju slobodnim i otvorenim gradom. Takva Rijeka – slobodna i otvorena, predstavlja se Europi kao Luka različitosti kroz projekt Europske prijestolnice kulture, projekt koji će umnogome promijeniti grad na Rječini.

Pjesma „Moj grad“ napisana je s ciljem poticanja ponosa i emocija Riječanki i Riječana i svih koji se tako osjećaju, upravo zbog stihova koji na najbolji način prikazuju ono što naš grad neupitno jest – tolerantan, otvoren prema svima i rockerski nastrojen. Unatoč prigovorima koje će neki uputiti i ovim atributima.

Glazbenici  Ri-Vala, gotovo svi značajni riječki glazbenici, kreirali su jednu od najljepših posveta Rijeci, intimnu ali i snažnu pjesmu, koja u sebi nosi vrijednosti koje Rijeka osjeća i živi.  Mnogi će prijatelji Rijeke također pronaći mnogo istine u stihovima: „Tu sunce pretvara sve u rijeku svjetla i cestom uz mene sloboda tiho hoda / Tu nema zidova prema drugima i otvoreno srce s ulice se uvijek čuje“.

U vokalnom izvođenju pjesme sudjeluje 20 pjevača, a to su: Zoran Badurina, Sandro Bastiančić, Luka Benčić, Stane Grdaković, Valter Kocijančić, Edi Kraljić, Davor Lukas, Ivona Maričić, Ivanka Mazurkijević, Iva Močibob, Marina Perazić, Zoran Prodanović Prlja, Mihael Prosen, Marko Rogić, Leo Rumora, Dean Škaljac, Boris Štok, Darko Terlević, Elena Tomeček i Nikolina Tomljanović.

Međutim, nama je za uho zapeo uvodni dio i dio refrena pjesme u kojem se može čuti prizvuk legendarne pjesme američkog glazbenika Bruce Springsteena i njegove uspješnice „Born to run“ s istoimenog albuma iz davne 1975. godine. Kada slušate usporedno ove dvije pjesme ne može vam promaknuti sličnost  koje posjeduju. Namjerno ili slučajno? Prosudite sami.

https://www.youtube.com/watch?v=f3t9SfrfDZM

Autor aranžmana pjesme je Darko Terlević, poznati riječki glazbenik, trenutno aktivan u sve popularnijoj grupi The Siids, dok glazbu i stihove potpisuje nekadašnji gitarist Laufera i neumorni dobri duh riječke rock scene Vlado Simcich Vava.

Što je uzrok posezanja za dijelom tuđeg vlasništva? Je li pjesma bila bazirana na Springsteenovoj uspješnici? O tome možemo samo nagađati. Ili je pak za sve odgovoran nedostatak vremena za kreiranje originalnog zvuka?

Nezahvalno je ulaziti u detalje koji nam nisu sasvim poznati. No, dojma smo da je u godini riječkog kulturnog vrhunca i glazba pjesme koja nas je sve dirnula trebala biti originalna i drugačija, baš kao što su to bile protekle uspješnice riječkog band-aida.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari