Nepokretnoj 47-godišnjakinji u Lovranu već dvaput odgođena operacija zbog nestašice krvi!

Nepokretnoj 47-godišnjakinji u Lovranu već dvaput odgođena operacija zbog nestašice krvi!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U Hrvatskoj dolazi do sve većih problema s nestašicom krvi, a kakva je situacija u nekim zdravstvenim ustanovama najbolje ilustrira slučaj 47-godišnje pacijentice koja je u Klinici za ortopediju u Lovranu trebala operirati kuk još u veljači.

Tada je, kako piše Novi list, njezina operacija odgođena zbog pandemije COVID-19, a njezina je operacija ponovo zakazana 2. lipnja, ali je zbog nestašice krvi, u njezinu slučaju krvne grupe B minus, operacija dosad već dvaput odgođena. Riječ je o pacijentici koja je prije godinu i pol dana doživjela težak srčani udar te su joj tijekom rehabilitacije okoštali zglobovi pa su joj operacije potebne kako bi se ponovo mogla kretati.

Njezina sestra Ivana Čučuk kaže kako bi obitelj organizirala i humanitarnu akciju prikupljanja krvi kako bi njezina sestra što prije bila operirana i počela se vraćati normalnom životu.

UPRAVO SE ČITA

“Mi smo iz Dubrovnika i već smo dosad organizirali više uspješnih akcija za moju sestru pod imenom ‘Za Jelin korak’. Mislim da bismo vrlo lako prikupili potrebnu krv za Jelenu kod nas u Dubrovniku i nije nam jasno zašto se to ne može organizirati,” objasnila je Čučuk za Novi list.

Prema objašnjenju prof. dr. Sanje Balen, predstojnice Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, riječ je o situaciji koja prema procjeni kliničara nije hitan zahvat koji bi u ovom slučaju bio prioritet.

Kad je riječ o organizaciji akcije kojom bi se prikupljala potrebna krv za određenu osobu, Balen ističe da takva praksa ne postoji u Hrvatskoj, iako je neke druge zemlje primjenjuju jer se smatra da bi netko na taj način bio u boljoj situaciji i da bi se time radila razlika među ljudima. S druge strane nije zabranjeno da se okupljaju osobe određenih krvnih grupa ako je poznato da ta grupa nedostaje, samo se ne može garantirati da će tako prikupljene doze doći do osobe za koju se prikuplja; primjerice, ako se pojavi neka neodgodiva hitnoća, objašnjava dr. Balen.

Ravantelj lovranske bolnice prof. dr. Branko Šestan potvrdio je kako Klinika za ortopediju u Lovranu već dulje vrijeme ima problema s nedostatkom krvnih pripravaka zbog čega su prisiljeni odgađati operacije.

“Čekanje kod nas postoji samo zbog nestašice krvi”, rekao je Šestan, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari