ZAŠTITA OKOLIŠA SVE JE VAŽNIJA TEMA

‘Ljeto u Kružnoj’ – u utorak će se održati predavanje Zeleni plan za Hrvatsku

Jagoda Munić izložit će osnovne razlike, kratki pregled Europskog zelenog plana i osnove Hrvatskog zelenog plana, što će biti i osnova za raspravu nakon predavanja

U organizaciji udruge Drugo more, a u sklopu programa “Ljeto u Kružnoj”, u utorak, 11. kolovoza s početkom u 20 sati, u Kružnoj ulici (ispred Palacha) će se održati predavanje Zeleni plan za Hrvatsku, a predavačica je Jagoda Munić, direktorica mreže organizacija Friends od the Earth Europe.

Danas politike zaštite okoliša pomalo postaju srednjostrujaške i opće mjesto. Nitko ne dovodi u pitanje važnosti istih, ali se načini djelovanja i rješenja uvelike razlikuju.

Zadnja je dekada ključna po tom pitanju, od epohalnog znanstvenog rada Rockstorma i autora o planetarnim grancama (2009 & 2015). Postoji koncenzus oko problema, ali ne i rješenja. Filozof Pierre Charbonnier prikazuje tri sile koje danas predvode političku ekologiju – zeleni socijalizam, radikalne kritičare modernosti i elitnu tehnokraciju. Sve one utječu na to kakva se rješenja nude, a bez razumijevanja njihovih polazišnih točaka, teško nam je analizirati mjere i prijedloge.

Jagoda Munić izložit će osnovne razlike, kratki pregled Europskog zelenog plana i osnove Hrvatskog zelenog plana, što će biti i osnova za raspravu nakon predavanja.

Jagoda Munić je od 2017. godine direktorica mreže organizacija Friends of the Earth Europe, sa sjedištem u Briselu. Prije toga je bila predsjednica Friends of the Earth International (2012-2016) te Zelena akcija / FoE Croatia (2001-2007). Radila je u Zelenoj akciji (2000-2017) i Institutu Ruđer Bošković (1997 – 2000). Po zanimanju je Magistrica zaštite okoliša (Sveučilište Manchester UK) i inženjerka biologije smjer ekologija (Sveučilište Zagreb).

Ulaz je besplatan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari