TEMA JE BILA VODA

Proglašeni pobjednici foto natječaja za kolovoz; Evo koje je tema za rujan

Voda kao tema imala je dobar odaziv i bila je jako dobro obrađena. Motivirala je čak trideset autora da pošalju svoje fotografije i u tih trideset slika imamo vodu skoro u svim njenim statusima. Interpretirana je i kao egzistencijalna supstanca i kao dio prirodne senzacije i ljepote, a i kao prostor zabave i rekreacije.

Niz prijavljenih autora već je dokazan u svom fotografskom stvaralaštvu jer se po priloženim fotografijama vidi njihova zrelost i razumijevanje teme vode, a i slike kao prostora stvaranja. Motivi su različiti: od romantičarskih zalazaka sunca gdje u prvom planu dominira voda mora pa do urbanih scena s fontanama ili drugim vodenim površinama i sve do krupno zahvaćenih kadrova uzburkane vode koja pršti na sve strane i proizvodi nestvarnu, apstraktnu atmosferu. Iz ovoga mnoštva različitih pogleda na vodu kao motiv izdvajam i pohvaljujem: “Balet” Stanislava Juretića, “Voda” Tine Ugarković, “17:37” Eleonore Žunić, “Igru” Biljane Pantelić Adžaga, “Kameni posmatrači” Đoke Glušice i “Na moru” Melite Sušanj.

Ova zadnja istaknuta fotografija Melite Sušanj pročišćena je do krajnjih granica u smislu da je „uhvaćeno“ more u dvije trećine kadra što je kompozicijski odlično i jedna trećina skoro bezizražajnog neba što je isto jako dobro. Ovaj geometrizam ravnoga horizonta, koji dijeli kadar na nebo i more, naglašava filozofiju i likovnost u gledanja svijeta oko sebe iz kojega autorica “izrezuje” jednostavnu scenu koja se nama nudi kao estetskom normom. Jednostavna ploha neba naglašava ljepotu i snagu lagano uzburkanoga, da ne kažem uznemirenoga mora. Ovako čist kadar govori o veličini i snazi vode mora. Uz svu jednostavnost i ljepotu ove slike nameće se misao i osjećaj strahopoštovanja prema količini i nepredvidivosti te iste vode. Sve pohvale autorici Meliti Sušanj čiju fotografiju “Na moru” nominiram na prvo mjesto mjeseca kolovoza.

Kažu da je rujan dobio ime po glagolu rjati što označava glasanje životinja kojim one dozivaju partnere na ljubavnu igru, a to je najčešće u rujnu. Zato je naša tema za rujan ljudi, parovi u šetnji u gradu, mjestu, selu, bilo gdje. Ljubav u životu, ljubav među ljudima, ljubav među živim stvorenjima, ljubav na fotografijiRok za dostavu fotografija je 26.9.2021.

Borislav Božić, prof.

Fotografija “17:37” autorice Elenore Žunić pobjednica je po izboru Facebook glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari