POTHVAT IZ 19. STOLJEĆA

Quarneroli – izložba o Hrvatima koji su osvojili Arktik otvorena na brodu Marina

Izložba Quarneroli – Hrvati u osvajanju Arktika 1872-74 otvara svoja vrata u četvrtak, 9. srpnja u 19.00 sati na Botelu Marina, a ostaje otvorena do 20. srpnja 2020. godine.

Izložba govori o svjetski poznatoj Austro-ugarskoj znanstveno-istraživačkoj ekspediciji osvajanja Arktika iz 1872-74, u kojoj je od 24 člana posade sudjelovalo 12 mornara sa Jadrana, kojima su vođe ekspedicije Weiprecht i Payer nadjenuli zajedničko ime – Quarneroli.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojega su nazvali Zemlja Franje Josipa, na kojem arhipelagu je ustanovljeni Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Ekspedicijski brod Admiral Tegetthoff je već nakon 2 mjeseca plovidbe zaustavljen u ledu, gdje je zauvijek ostao, a ekspedicija se nakon 2 godine i 3 mjeseca vratila u civilizaciju bez broda, iako su je prethodno već svi bili otpisali.

U znanstvenom smislu ova je ekspedicija preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na Zemlju.

Ono što izložbu čini drugačijom je naglasak na hrvatske mornare i njihov doprinos, a ne vođe ekspedicije. Jedan od mornara Manola Lovro bio je iz Rijeke, a Ante Večerina, drvodjelac i kolar, iz Drage kod Rijeke. Ostali mornari bili su iz Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Hvara, Brača, Cresa i Trsta.

Izložba sadrži 30 panoa i opisuje cjelokupni događaj te maketu broda Admiral Tegetthoff u veličini 1:40, maketara Željka Skomeršića te 30 drugih eksponata.

Stručni suradnici i gosti na izložbi su Jan Urban i Miljenko Smokvina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari