RASTE NJEGOVA CIJENA

Video | Suša i inflacija nisu zaobišle ni proizvodnju paškog sira: ‘Tražimo smanjivanje PDV-a na mliječne proizvode’

Troškovi postaju preveliki. Situacija na Pagu tjera proizvođače na akcije

Suša na pašnjacima, suša na žitnicama i poskupljenje stočne hrane, ali i energenata za preradu, pa i ambalaže potaklo je paške proizvođače sira da kroz nekoliko dana idu sa zahtjevom prema Vladi

“Zajedno s udrugom Hrvatske male mljekare odlučili smo ići prema Vladi s inicijativom za smanjivanje PDV-a na sve mliječne proizvode”, kaže predsjednica Udruge proizvođača sira otoka Paga, Martina Pernar Škunca.

“Za sada su samo od svih mliječnih proizvoda jedino konzumno mlijeko i maslac oslobođeni PDV-a. Međutim, drugi proizvodi poput jogurta, poput kiselog mlijeka, sira, skute, nisu oslobođeni. Znači i dalje imamo tu jednu enormno visoku stopu od 25 posto”, tvrdi direktor Sirane Gligora, Šime Gligora.

Dobar dio zemalja EU koje imaju veliku proizvodnju poznatih sireva PDV drže nisko poput Njemačke, Portugala, Francuske, Poljske, Italije i Španjolske. Irska i Malta imaju nultu stopu PDV-a na sir.

Zbog rasta cijene mlijeka, ali isto tako i troškova proizvodnje već je poskupio i sir. Korekcija cijena je do sada bila minimalna, a koliko će još rasti pitaju se i sami proizvođači. Građani se pitaju hoće li paški sir kao delikatesa postati još jedna namirnica koja će im postati nedostupna

Procjena je da bi već sada sir trebao biti skuplji za 20 do 30 posto, ali u dvjema najvećim otočnim siranama libe se većih poskupljenja od 10 posto jer će izgubiti kupce.

“Samo mlijeko je naraslo već skoro 50 posto. A da ne kažem svi ostali energenti. Za proizvodnju sira vi trebate veliki utrošak energije, struje plina, vode”, objašnjava Gligora.

“Pokušali smo nekako utjecati na te velike troškove tako da smo ugradili solarne panele, pa smo tu zabilježili velike uštede na električnoj energiji”, kaže Pernar Škunca.

Ukupno 13 najvećih otočnih proizvođača vjeruje da im samo niži PDV može osigurati konkurentnost i mjesto u potrošačkoj košarici građana, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views