PROJEKCIJE FILMOVA NA OTVORENOM

U Ljetno Art kino uplovljava Kino Mediteran s dva svjetski nagrađivana filma!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka je već sigurna luka u jadranskom obilasku Kina Mediteran koje u Ljetnom Art-kinu sidri svoje mediteranske filmske novitete petu godinu za redom. Ove godine, u vikend izdanju, Kino Mediteran 11. i 12. srpnja s početkom u 21:30 sati donosi dva nova festivalska naslova – talijanske Mračne priče (Favolacce) i dramu velike koprodukcije (Iran – Francuska – Njemačka – Švicarska – Luksemburg – Libanon) Yalda, noć oprosta. Oba se filma prikazuju uz titlove na hrvatskom i engleskom jeziku.

Mračne priče, nagrađene u Berlinu Srebrnim medvjedom za scenarij, stižu iz Italije pod redateljskom palicom braće Damijana i Fabija D’Innocenzo. Radnja je filma smještena u naoko mirno predgrađe Rima i prati nekoliko obitelji među kojima vlada mračna napetost, opipljiva i u odnosima roditelja i djece. Naime, naizgled obično susjedstvo tiho nagriza frustracija stanovnika koji bi željeli bolji život, svjesni da im je status srednjeg sloja kojem su se nadali izvan dosega. Mračne priče prikazuju se u subotu, 11. srpnja.

Drama Yalda, noć oprosta, na programu je 12. srpnja, a prati 22-godišnju Maryam koja je osuđena na smrt zbog slučajnog ubojstva 65-godišnjeg supruga. Prema iranskom zakonu, obitelj žrtve može dati oprost i poštedjeti život ubojice, a jedina osoba koja može spasiti Maryam je Nasserova kćer Mona – sve što treba učiniti je pojaviti se u popularnoj TV emisiji uživo gdje će odluku donijeti pred milijunima gledatelja. Stvarna iranska TV emisija inspirirala je film koji je osvojio glavnu nagradu žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, a gledatelje odvodi u suvremeni Iran na promišljanje patrijarhata, klasne borbe i medijske eksploatacije.

Kino Mediteran projekt je putujućeg kina Festivala mediteranskog filma Split i brojnih gradova u kojima ovaj filmski program gostuje, a donosi filmske hitove duž obalu Jadrana, kao i pravi užitak gledanja najsuvremenijih filmova mediteranskog podneblja pod zvjezdanim nebom.

Filmovi se prikazuju u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino). U slučaju lošeg vremena projekcije se održavaju u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari