POMOZIMO! Mladog Riječanina zovu u najbolju školu, država ga ignorira a on si ne može priuštiti ostvarenje snova

POMOZIMO! Mladog Riječanina zovu u najbolju školu, država ga ignorira a on si ne može priuštiti ostvarenje snova

Riječki srednjoškolac Simeon Stefanović (16) dobio je poziv za nastavak obrazovanja na uglednoj zagrebačkoj prirodoslovna-matematičkoj gimnaziji, no za život u Zagrebu nema novaca. A država ga ignorira…

U  “riječkoj” Facebook grupi Pomozimo – riječka građanska inicijativa pokrenuta je akcija kojom se može pomoći nadarenom Simeonu kako bi ostvario svoj san i nastavio školovanje u najprestižnijoj školi u Hrvatskoj!

Naime, Simeon Stefanović je već s napunjene dvije godine naučio brojati a upoznao je i sva slova. Kada je imao četiri godine rješavao je sudoku, prenosi 24sata. 

UPRAVO SE ČITA

Prije upisa u osnovnu školu naučio je pisati, čitati, zbrajati i oduzimati u beskonačnost te množiti i dijeliti.

Ovaj nadareni učenik rođen je u Puli, a odrasta u Rijeci gdje pohađa školu za elektrotehniku i računalstvo.

Nažalost, majka i otac ne mogu mu ispuniti želju da pohađa XV. zagrebačku gimnaziju, popularni MIOC , vjerojatno najbolju srednju školu u Hrvatskoj, a ono što je još tužnije je činjenica da mu ni država ne nudi apsolutno nikakvu potporu.

‘Obrazovanje je u Hrvatskoj zanemareno, znanje je vrijednost koju bi trebali više cijeniti’ kaže Simeon. ‘Bez podrške roditelja, posebno majke, bez obzira na nadarenost ne bih bio tako dobar.’

Nakon dva tjedna otkako je krenuo u prvi razred srednje škole, snužden je majku tražio da ga ispiše. Majka Mirjana je kazala da mu je bilo dosadno u školi jer je već sve to znao.

U moru natjecanja na kojima je bio, od nekih nastavnika je znao dobiti pomoć, ali je uglavnom bio prepušten, kako kaže, sam sebi.

Kaže da ima osjećaj da su se mnogi nastavnici, ali i učenici uspavali u prosječnosti.  Program je takav kakav je pa sve što ne dobiva od škole sam pronalazi – sudjeluje u kampovima.

Ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović ističe kako su mu vrata škole uvijek otvorena.

I sam je svjestan problema nadarenih učenika, te će provjeriti kako bi riječkom “lumenu” Simeonu Stefanoviću mogao osigurati smještaj u Zagrebu.

Zahvaljujući video-priči objavljenoj na portalu 24sata, koji prikazuje tužnu priču riječkog lumena, mnogi Zagrepčani su Simeonu ponudili besplatan smještaj.

Također, u “riječkoj” Facebook grupi Pomozimo – riječka građanska inicijativa pokrenuta je akcija kojom se može pomoći nadarenom Simeonu kako bi ostvario svoj san i nastavio školovanje u najprestižnijoj školi u Hrvatskoj!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari