27. GODIŠNJICA 138. BRIGADE: Predstavnici „Goranskih risova“ primljeni u Županiji

138. goranska brigada HV osnovana je 28. listopada 1991. godine, a kroz nju je svoj doprinos u Domovinskom ratu dao velik broj stanovnika Gorskog kotara, Primorja te otoka

Prijem predstavnika Kluba 138. brigade HV „Goranski risovi“ održan je u sjedištu Primorsko-goranske županije povodom obilježavanja 27. godišnjice brigade. Predstavnike Kluba primio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima.

Istaknuo je važnu ulogu 138. brigade u Domovinskom ratu te zahvalio predsjedniku i članovima Kluba u ime Primorsko-goranske županije.

„Važno je očuvati ime brigade, ratni put, da se ta bremenita prošlost ne zaboravi,“ zaključio je.

Predsjednik Kluba Željko Sokol zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu, a ratni zapovjednik brigade Miljenko Balen podsjetio je na ratnu kronologiju brigade te istaknuo važnost edukacije djece o Domovinskom ratu.

138. goranska brigada HV osnovana je 28. listopada 1991. godine, a kroz nju je svoj doprinos u Domovinskom ratu dao velik broj stanovnika Gorskog kotara, Primorja te otoka.

Prvu akciju brigada je ostvarila 5. studenog 1991. godine kada su zauzeti svi vojni objekti JNA u Delnicama čime je došla do prijeko potrebnog naoružanja. 19. prosinca 1991. godine brigada se na Ličkom ratištu pridružuje 111. brigadi. 138. brigada najveći dio svog ratnog puta provodi u Lici, ali sudjeluje i u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja.

Brigada je svoj doprinos Domovinskom ratu ovjekovječila u dvije knjige te snimila dva filma koji svjedoče o ratnim danima.

Članovi Kluba najavili su premijeru novog filma za lipanj 2019. godine kada se obilježava i Dan Grada Delnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari