3. MAJ: Radnicima nisu isplaćene plaće za rujan, Komadina rješenje očekuje od ministarstva

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Radnicima Uljanika i 3. maja u ponedjeljak nije isplaćena plaća za rujan te s obzirom da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka će biti pokrenut proces mirenja koji će trajati pet dana, a zatim, ne bude li u međuvremenu isplaćena plaća, radnici ponovno kreću u štrajk.

Potvrdio je to Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je izrazio nadu da će se u idućih pet dana ipak pronaći rješenje.

“Budućnost Uljanika je neizvjesnija nego ikada, no ipak se nadamo da će se u tih pet dana trajanja procesa mirenja pronaći neko rješenje. Stoga još jednom apeliramo na Vladu da nam pomogne, vjerujem da će razum ipak prevladati”, kazao je Šverko.

Iz Korporativnih komunikacija Uljanik Grupe priopćili su kako je na sastanku predstavnika sindikata i uprava društava Uljanik Grupe bilo govora o aktualnoj temi isplate plaća za rujan, te je tom prigodom utvrđeno da niti Upravi niti sindikatima ne stižu odgovori na mnoge dopise upućene nadležnima.

Naime, Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija.

“Budući da Uprava ne može osigurati ni dio plaće bez oslobađanja Uljanikovih depozita, a to se ne može dogoditi bez jamstava države, sindikati su najavili pokretanje postupka mirenja”, naveli su iz Korporativnih komunikacija.

Dodali su kako je sindikate očekivano zanimala informacija o namjerama ukrajinskih predstavnika koji su protekli tjedan posjetili Uljanik, no da Uprava takve suštinske informacije nije dobila na samom sastanku.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da se od mjerodavnog ministarstva očekuje plan za očuvanje brodogradnje, posebice “3. maja”, te da je nužno imenovati nove uprave u pulskom brodogradilištu Uljaniku i riječkome “3. maju”.

“Vjerujem da u ime radnika ‘3. maja’ jasno mogu reći da od resornog ministarstva očekujemo plan za očuvanje brodogradnje, a što se nas tiče, fokus je na ‘3. maju’. Prije svega, zaposleni moraju znati što sljedećih tjedana mogu očekivati od Vlade. Vlada ima upravljačku moć jer je najveći pojedinačni dioničar, ima legislativnu moć te ima proračun sa snagom koja može pomoći u provedbi plana restrukturiranja”, rekao je Komadina a prenijela Hina.

Istaknuo je da je za sutra najavljena Skupština dioničara Uljanika, da dioničari moraju imenovati novu Upravu Uljanika, kao i novu Upravu “3. maja”, te da će sljedećeg tjedna, nakon 23. listopada, proći 60 dana od blokade računa “3. maja”. Smatra da se do tada račun “3. maja” mora deblokirati jer u protivnom tom brodogradilištu prijeti otvaranje stečaja.

“Valjda je svima jasno da Vlada mora reagirati”, istaknuo je.

Također je istaknuo da Vlada mora aktivno preuzeti plan restrukturiranja i poslati ga u Bruxelles kao svoj plan, što bi brodovlasnicima dalo jamstvo za sigurnost njihovih narudžaba i za budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari