VIKEND NA OTVORENOM

Aktivan vikend u Kostreni; Subota je rezervirana za bicikliranje a nedjelja za nordijsko hodanje

Ovog vikenda Kostrena će biti nezaobilazno odredište ljubitelja aktivnog provođenja vremena na otvorenom. U subotu 29. listopada u 10 sati s parkirališta pored “sidra”, kreće zanimljiva tematska biciklistička tura pod nazivom Claustra s okusom soli. Tijekom trosatne vožnje zelenim dijelovima. Kostrene sudionici će moći saznati više o vladavini Rimljana na ovim prostorima i vidjeti kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev. 

Biciklistička vođena tura „Claustra s okusom soli“ 29.10.2022.

Okupljanje:        9:30 parking „kod sidra“

Polazak:              10:00

Ruta:                    Kostrena – Urinj – Sopalj – Solin – Kostrena

Prijave:                https://cutt.ly/rbHh2yB

Kotizacija:           bez naplate

Opis rute: Pridružite nam se u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznajte više o razdoblju vladavine Rimljana. U subotu 29.10.2022. vodimo vas od mora do rimske utvrde na Solinskom brijegu koji dominira iznad Martinšćice i Draške doline.

Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Nakon starta na parkiralištu krećemo preko Žuknice prema Pavekima. Nastavljamo prema Urinju i Svetoj Barbari nakon čega se počinjemo uspinjati prema vidikovcu Sopalj uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine. Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, nastavljamo makadamom prema uzvisini Solin gdje ćemo se pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava. Nakon priče o Claustri spuštamo se preko Glavana do mjesta na kojem smo započeli vođenu turu.

Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom koji mogu svladati srednje zahtjevni prirodni teren i duljinu do 20 km kilometara s ukupnim usponom oko 350 metara.

Tehnički podaci:
Dužina:  16 kilometara
Ukupni uspon:     350 metara
Najviša točka:     280 metara
Trajanje:               3 sata
Podloga:               60% asfalt, 40% makadam
Zahtjevnost:         3/5

NAPOMENA:
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost. Dužni su poštivati prometna pravila i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Obavezna je kaciga i rezervna zračnica.
Organizator zadržava pravo promjene trasa.

Organizator i pokrovitelj: TZ Općine Kostrena

Realizator ture: Promotiv travel outdoor

Nedjelja 30. listopada namijenjena je ljubiteljima nordijskog hodanja, ovoga puta novom poučnom šetnicom Kostrenska počivala koja čuva kulturnu baštinu Kostrene, razotkriva njezine skrivene kutke i interpretira djeliće njezine povijesti. Tura kreće iz Žurkova kod J. K. Galeb u 10:00 sati, a svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti osobno, neposredno prije samog početka.

Nordijskim hodanjem i pješačenjem povijesnim šetnicama Kostrene „Kostrenska počivala“

U 18. i 19. st. I početkom 20. st. iz udaljenih zaseoka smještenih diljem Kostrenskog poluotoka žene su dolazile ispirati rublje na izvorištu „Stara voda“ i „Perilo“ u Žurkovu. Na zid dužine 2m visine 1m žene bi odložile teret ili bi se tek oslonila škamblicom za nošenje opranog rublja, kako bi si barem nakratko olakšale težak uspon. Pranje rublja bilo je mukotrpan posao. Rublje se pralo svakih 3 tjedna, a postupak pranja trajao je oko 5 dana.

Kostrenska počivala nalaze se na dvije lokacije:

Lokacija A (smeđa ruta)

1. Ulaz u šetnicu- počivalište blizu TZO Kostrena, Šodići

2. Počivalo uz Perilo u uvali Žurkovo

3. Počivalo na izlazu iz lučice Žurkovo-Motel Lucija

4. Počivalo u Žuknici

Žene su ovim putem dolazile isprati rublje na „Perilo“ u Žurkovu, te se vraćale istim putem nazad.

Lokacija B (žuta ruta)

5. Bunar Bričevica, Pučka šterna i počivalo u Dujmićima

6. Počivalo na putu od Rožmanića prema staroj vodi

7. Počivalo iznad Stare vode (Paveki)

8. Počivalo „Stara voda“

Žene su se na ovoj strmoj stazi spuštale do izvorišta „Stara voda“ gdje su ispirale rublje, te se istim putem vraćale nazad.

„Kostrenska počivala“ smo uklopili sa ostalim povijesnim stazama Kostrene i osmislili predivnu povijesnu rutu gdje smo spojili zeleno i plavo. Nordijsko hodanje je jedno od najbrže rastućih sportsko rekreativnih kondicijskih aktivnosti na svijetu, dostupno svoj populaciji sudionika. Upravo zbog svoje efikasnosti i pozitivnim utjecajem na psihosomatski sustav sudionika nordijskim hodanjem povezali smo povijesne staze Kostrene.

Povijesna ruta:

Žurkovo-Počivala 1,2,3,4-Glavani-Soline-Trim staza- Sopalj-Stipići- Rožmanići-Počivala-5,6,7,8-Stara voda-Šetnica put mora-Žurkovo

Staza srednje zahtjevna,11 km, 3:30h hoda

Štapove za nordijsko hodanje osigurava organizator dok će sve aktivnosti imati vodstvo stručnih vodiča.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari