BAKALAR I ČOKOLADA: Provjerite program i meni posljednje ovogodišnje manifestacije Ri gastro 2015.

Od 4. do 11. prosinca u sklopu Ri gastra održat će se Tjedan bakalara i Tjedan čokolade

Na predstavljanju svakog od izdanja Ri gastra, predstavljaju se i neki od ugostitelja – sudionika, pa je tako ovom prigodom domaćin bila Konoba „Na kantunu“, u čije je ime govorila Ana Barićevac, a prisutni su bili i Igor Jagic i Siniša Draščić iz Konobe „Nebuloza“ koji u manifestaciji sudjeluju od samih početaka.

ri gastro bakalar

O programu Tjedna bakalara i Tjedna čokolade govorile se Ines Boban-Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke i Tanja Babić, koordinatorica projekta Ri gastro. Predstavljena je i nova mrežna stranica manifestacije Ri gastro na adresi rigastro.visitRijeka.hr, na kojoj će se moći naći program, ponuda ugostitelja za vrijeme gastro tjedana, tekstovi o namirnicama – zvijezdama Ri gastra te korisne informacije o ugostiteljskim objektima i partnerima koji sudjeluju u ovom projektu.

U predblagdansko vrijeme u Primorju se tradicionalno priprema riba, a bakalar je već dugo vremena neizostavan dio blagdanske trpeze. I naravno slatki zalogaji! A kada su oni spravljeni od čokolade, onda je to prava poslastica, jer tko ne voli čokoladu?!

Riječki ugostitelji pozivaju vas u svoje prostore na degustacije raznovrsnih specijaliteta na temu ovog riblje-slatkog dua, a najavljeni su recepti kao što su bijela lasagna od bakalara i maslina, bakalar „Alla Vicentina“, pečeni file bakalara s “Putanesca” umakom, bakalar na bijelo ili na brudet, tartar od bakalara, domaće šurlice u umaku od bakalara i poriluka, file bakalara u foliji na wok povrću, juha od bakalara…

ri gastro čokolada

Čokoladne čarolije pak zvuče otprilike ovako: čokolada s lavandom, ružmarinom, maslinovim uljem, rogačem, flan od tamne čokolade s umakom od bijele čokolade i limete, torta od tamne čokolade bez brašna, čokoladne pite, crni mousse, suffle, torta od crne čokolade s biskvitom na bazi terana, panna cotta s čokoladom, primorska čokoladna torta, čokoladne grizaljke u čokoladi…

Za sam početak manifestacije na Gastro Cooking Showu u petak 4.12. u 10.30 sati na Korzu svi će moći dobiti mali uvid u bogatstvo okusa najrazličitijih kreacija od ove dvije namirnice. Gastro Cooking Show ponovno će imat i humanitarnu stranu – sav prihod od prodaje zalogaja namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge. Već tradicionalne gastro radionice u Bistro slastičarni Cukerin i stanciji Kovačići bit će dostupne i velikima i malima, a organizirat će se i program za najmlađe „Kockica slatke priče…“ u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

U Ri gastro – Tjednu bakalara / Tjednu čokolade sudjeluju: Konoba Blato, Restoran Molo longo, Konoba Feral, Restoran Aerosteak, À la carte Restaurant Kamov, Restoran hotela Continental, Stancija Kovačići, Konoba Nebuloza, Bistro Conca d’oro, Bistro La Rose, Kuća istarskog pršuta, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Porto Grillo, Bar Bar, Dolce Bolero, Bistro slastičarna Cukerin, Restoran Morčić, Gustolato, Konoba Na kantunu i Ristorante Spagho.

RI gastro dani događaju se u četiri termina tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.

PROGRAM

4.12. Gastro Cooking Show i degustacija, Korzo, u 10.30 sati
Sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge (1 kupon / zalogaj = 10,00 kn)

6.12. Dječja gastro radionica s čokoladom, Bistro slastičarna Cukerin, u 11 sati
Cijena: 20 kn / Broj mjesta je ograničen, obavezna prijava na 098 713 554

8.12. Gastro radionica, Stancija Kovačići, u 18 sati
Prijave i informacije na stancija.kovacici@gmail.com ili 272 106 i 091 592 7678

10.12. Kockica slatke priče… Zagrizi u komadić dobre priče!, za djecu od 9 do 11 godina, Dječji odjel Stribor – GKR, u 11 sati
Broj mjesta je ograničen, prijave na e-mail: programi@gkri.hr ili na 051 211 573

[highlight] Meniji ugostitelja koji sudjeluju u Ri gastro – Tjednu bakalara i Tjednu čokolade dostupni su na stranici rigastro.visitRijeka.hr. [/highlight]

MENU

KUĆA ISTARSKOG PRŠUTA
Riva Boduli 3, tel. 211 129

Bakalar na bijelo s „pasuticama“ i domaćom broskvom 50,00 kn
Pita od jabuka 12,00 kn

RESTORAN MOLO LONGO
Riječki lukobran, tel. 301 917

Menu 150,00 kn
Bakalar na bianco
Domaće šurlice u umaku od bakalara i poriluka
File bakalara u foliji na wok povrću
Čokoladni mousse

RESTORAN BOTEL MARINA
Adamićev gat, tel. 410 162

Menu 49,00 kn
Juha od bakalara
Pašta carbonara s bakalarom
Pita od čokolade Ingrid

Menu 69,00 kn
Bakalar in bianco
Brudet od bakalara s porilukom i aromatičnom palentom
Topla čokoladna kocka Christopher

Menu 79,00 kn
Quiche od bakalara i mlade kapule
Pohani bakalar s umakom
Torta od čokolade i mascarponea Marina

RESTORAN KONOBA MUNICIPIUM
Trg Riječke rezolucije 5, tel. 321 000

Bakalar bianco / bakalar na salatu / juha od bakalara / palačinke zapečene s bakalarom
Brodet od bakalara / čokoladni souffle-mousse od crne čokolade / rolada s crnom čokoladom
Crni mousse preliven sa šumskim voćem

 

RESTORAN AEROSTEAK
Soboli 35, Čavli, tel. 250 193

Torta od crne i bijele čokolade s biskvitom na bazi terana 20,00 kn
Torta od čokoladnog moussea 20,00 kn

KONOBA FERAL
Matije Gupca 5, tel. 212 274

Bakalar na bijelo (kuglica 50 grama) 16,00 kn
Bakalar na mornarski (gulaš / brodet / na žlicu) 38,00 kn
Zapečeni svježi bakalar u pećnici s krumpirom i povrćem 38,00 kn
Panna cotta s čokoladnim preljevom 12,00 kn
Osam vrsta točenih vina (crvena vina: cabernet sauvignon, merlot,
plavac / bijela vina: žlahtina, malvazija kvalitetna, malvazija frizzante,
chardonnay, graševina) 55,00 kn/l

KONOBA BLATO
Titov trg 8c, tel. 336 970

Bakalar na gulaš / kolač 50,00 kn
Bakalar na dalmatinski / kolač 50,00 kn
Bakalar na brudet / kolač 50,00 kn
Bakalar bianco / bakalar na gulaš / kolač 60,00 kn
Juha od bakalara / bakalar na mornarski / kolač 60,00 kn
Svježi bakalar u škartocu s povrćem / kolač 70,00 kn
Bakalar svježi s krumpirom i ružmarinom / kolač 70,00 kn
Široki rezanci s bakalarom / kolač 70,00 kn
File svježeg bakalara s povrćem / kolač 80,00 kn
Bakalar bianco 25,00 kn
Bakalar na gulaš, mornarski, dalmatinski, brudet mala porcija 30,00 kn
Bakalar na gulaš, mornarski, dalmatinski, brudet 40,00 kn
Razni čokoladni kolači (komad) 12,00 kn
BISTRO CONCA D’ORO
Kružna 12, tel. 213 782

Bijela lasagna od bakalara i maslina
Bakalar „Alla Vicentina“
Pečeni file bakalara s “Putanesca” umakom
Polpetice od bakalara s primorskom broskvom
Bakalar in bianco
Flan od tamne čokolade s umakom od bijele čokolade i limete
Čokoladna torta s čokoladom i čokoladom

GUSTOLATO
Jadranski trg 4B
Čokoladna torta Raffaello 18,00 kn
Namaz od pijemontskih lješnjaka 35% (200g) 68,00 kn
„Intenso“ namaz od pijemontskih lješnjaka 35% (200g) 72,00 kn
Namaz od mediteranskog pistacija 40% (200g) 96,00 kn

RESTORAN HOTELA CONTINENTAL
Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008

Menu 130,00 kn
Namazi od bakalara na bijelo, crveno i tartarski
Bakalar s krumpirom na primorski način
Krčke šurlice s bakalarom u umaku od zelenog papra s ječmom
Svježi bakalar na tršćanski
Čokoladni užitak za kraj

À LA CARTE RESTAURANT KAMOV
Grand hotel Bonavia, Dolac 4, tel. 357 100

Menu 90,00 kn
Krem juha od bakalara
File bakalara s povrćem u škartocu
Čokoladne praline s krokantom
Merlot ili Malvazija Laguna 0,20 lit

Menu 120,00 kn
Košarica s bakalarom na posteljici od rige
Bakalar na mornarski
Mousse od čokolade s preljevom od naranče i konjaka
Merlot ili Malvazija Laguna 0,20 lit

BISTRO LA ROSE
Andrije Medulića 8, tel. 315 504

Menu 102,00 kn
Bakalar na bijelo
Domaće šurlice sa svježim bakalarom i porilukom
Čokoladna torta s narančom

Menu 142,00 kn
Domaće šurlice sa svježim bakalarom i porilukom
Gratinirani svježi bakalar s pireom od cvjetače
Čokoladna torta s narančom

BISTRO SLASTIČARNA CUKERIN

Čokoladne grizaljke u čokoladi 10,00 kn
Čokoladna torta s čokoladom 18,00 kn

DOLCE BOLERO
Bazarigov prolaz 2, tel. 371 350

Torta Hartera
Zimski užitak – čokoladni minjon s cimetom
Molo Longo – mousse od čokolade preliven karamelom

KONOBA NEBULOZA
Titov trg 2b, tel. 374 501

Menu 150,00 kn
Dimljeni bakalar
Bakalar s pireom od celera
Čokoladni ganaš

KONOBA NA KANTUNU
Demetrova 2, tel. 313 271

Bakalar na brodet 20,00 kn
Bakalar in bianco (porcija) 10,00 kn
Torta od tamne čokolade bez brašna 15,00 kn

RISTORANTE SPAGHO
Ivana Zajca 24A, tel. 311 122

Bruschetta sa bakalarom na bijelo
Penne s bakalarom na bijelo
Torta sa Baileysom i čokoladom
Topla čokolada s kestenom i mascarponeom u čaši
RESTORAN MORČIĆ
Milice Jadranić 2, tel. 644 060

Bakalar na bijelo serviran kao namaz na prepečencu
Gulaš od bakalara podljevan pjenušcem „Nada“
Čokoladni Morčići sa smokvom u teranu

STANCIJA KOVAČIĆI
Rukavac 51, Matulji, tel. 272 106

Menu 160,00 kn
Domaći ravioli punjeni bundevom u umaku od prošeka sa zarebrnikom
Juneći obraz s pireom od bundeve
Krostata od čokolade s lješnjakom i medom

BAR BAR
Pod Kaštelom 3, tel. 097 712 9949

Bruschette/panini s bakalarom i ribanom tamnom čokoladom

RESTORAN PORTO GRILLO
Riva 12, tel. 568 888 / 301 581

Bakalar na gulaš

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari