U GUVERU

„Blago (nama) u Guveru“ nova je aktivnost projekta Putovima Frankopana

Primorsko-goranska županija, u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, u sklopu svojeg projekta „Putovima Frankopana“ provodi novu aktivnost „Blago (nama) u Guveru“.

Riječ je o igri potrage za frankopanskim blagom gdje članovi tima slijede međusobno povezane tragove (poruke) te u konačnici dolaze do blaga. Cilj ove igre je povezati frankopanski sadržaj Muzeja (izložba Upoznajmo Frankopane, postav koji se odnosi na Trsat i Lavala Nugenta) i stalni muzejski postav na 1. katu kroz popularizaciju povijesne tematike i stvaranje edukativno-zabavne aktivnosti za djecu u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole. Kroz igru se potiče zajedničko promišljanje i timski rad. Trajanje igre je 45 minuta, a u igri može sudjelovati pet do šest sudionika. Prethodna najava na e-mail info@frankopan.eu ili putem mobitela 091 444 0408.

Potraga za frankopanskim blagom u Guveru sastoji se od zagonetki koje sudionike upućuju na sljedeći trag s ciljem otkrivanja frankopanske škrinjice s blagom na zadnjoj točki igre. U škrinjici se nalazi trsatsko blago, odnosno materijali izrađeni kroz projekt – razglednice Kaštela Trsat, naljepnice za mobitel i magneti, koje djeca ujedno dobivaju kao nagradu za uspješnu potragu.

Izložba „Upoznajmo Frankopane“, organizirana besplatna vodstva

Do 20. ožujka u Pomorskim i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka postavljena je izložba „Upoznajmo Frankopane“. U okviru izložbe posjetitelji će se moći upoznati s Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana, svim lokacijama rute, interpretacijskim centrima, multimedijalnim sadržajem te mnogim aktivnostima provedenim kroz taj veliki županijski projekt. Jedan od interpretacijskih centara nalazi se i u Rijeci, u sklopu Trsatske gradine.

Osim toga, kao posebna zanimljivost, u Rijeci su prvi puta izloženi i kostimi Jurja Zigmana posebno kreirani za Putove Frankopana koje u spotu za svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije „Zavičaju,  tebi“ nosi Ana Katarina Frankopan – Mia Negovetić.

Od Dujma do Frana Krste, od Krka do Bečkoga Novog Mjesta, od 1118. do 1671. godine… Više od pet i pol stoljeća hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Nema te važne društvene i političke dužnosti i uloge koju nisu obnašali; bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne uljudbene isprave, zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja.

Sljedeća dva četvrtka, 10. i 17. ožujka organizirana su besplatna stručna vodstva izložbom “Upoznajmo Frankopane” u okviru slobodnoga ulaza u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. S obzirom na ograničeni broj sudionika zbog COVID mjera, potrebno je prethodno se prijaviti na info@frankopani.eu ili 091 444 0408.

Više o Kulturno-povijesnoj ruti Putovima Frankopana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari