NAJBOLJI GOSPODARSKI GRADOVI

BRAVO! Grad Kastav završio u finalu prestižnog natjecanja za najbolji srednji grad!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon što je prošle godine Sveta Nedelja obranila naslov najboljeg srednjeg grada u gospodarstvu u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, ponovno je ušla u završnicu i ovogodišnjeg izbora, no ovoga puta s Umagom, Rovinjom, Porečom i – Kastvom!

Pri izračunu najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji korišteni su konsolidirani izvještaji gradova o izvršenju proračuna dobiveni od FINA-e te podaci Državnog zavoda za statistiku, Ministarstva regionalnog razvoja, Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kastav: 100 tisuća kuna potpora poduzetnicima, u suradnji s HBOR-om kreditni potencijal težak 6 milijuna kuna

Kastav je grad bez prireza, a u ostalim promatranim kategorijama, u top pet gradova je po najmanjoj stopi siromaštva – 9,2 posto, u top deset u kategoriji Prosječni dohodak po stanovniku – 35.380 kuna i u top 15 u kategoriji Pokrivenost ukupnih rashoda ukupnim prihodima – 1,036

Aduti Kastva u Primorskoj-goranskoj županiji za pobjedu u konkurenciji srednjih gradova u gospodarstvu su, među ostalim, osigurani kreditni potencijal od šest milijuna kuna za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite uz pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR)  te bespovratne potpore za poduzetnike početnike u gradu s ukupnim fondom od 100 tisuća kuna.

Foto: Grad Kastav

Kako objašnjavaju u Gradu, dodjeljivat će se potpore kroz mjere subvencioniranja inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, potom kroz mjeru sufinanciranja nabave i ugradnje opreme i strojeva, te kroz mjeru subvencioniranja uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje. Kroz ove tri mjere ukupno će biti na raspolaganju 100 tisuća kuna.

Prva mjera podrazumijeva bespovratnu potporu poduzetnicima početnicima za nabavu informatičke opreme i uvođenje IT sustava, za nabavu opreme, strojeva i alata za rad te za izradu internetske stranice, vizualnog identiteta tvrtke. Ove godine dodana je i četvrta mjera, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite uz pomoć HBOR-a, s obzirom na to da je Grad Kastav sklopio ugovor o poslovnoj suradnji sa svrhom financiranja poduzetništva na području Kastva, prenosi Gradonačelnik.hr

Temeljem takvog ugovora HBOR će prihvatljivim korisnicima osigurati kreditna sredstva izravno ili putem poslovne banke, a Grad će proračunom osigurati sredstva za subvenciju kamate na poduzetničke kredite. Ukupni kreditni potencijal je 6 milijuna kuna

Foto: Mateo Levak/Riportal

Grad Kastav je na visokom četvrtom mjestu po zapošljavanju prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji je izašao s konačnim podacima o zaposlenosti za ožujak 2019. godine.

Ovi podaci zaista vesele jer pokazuju da smo na dobrom putu s privlačenjem novih ulaganja. Između ovih rezultata i realnog trenutka je izbila pandemija koronavirusa, no Grad Kastav nastavio je s poticajima poduzetnicima i brzo reagirao s olakšicama u najtežim trenucima „lockdowna“ kako bi se umanjile negativne posljedice korona krize. Zahvaljujući novim investicijama, poput početka rada novog trgovačkog centra Plodine u Kastvu gdje je otvoreno 45 novih radnih mjesta, i gradnje četiri nove hale u Radnoj zoni Žegoti, i dalje očekujemo ovako dobre statističke pokazatelje unatoč krizi’, kazao je gradonačelnik Kastva, Matej Mostarac.

Ovogodišnji pobjednici bit će proglašeni krajem tekućeg mjeseca, a gradu Kastvu želimo svu sreću!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari