MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

ČESTITKE! Dodijeljene su nagrade „Volonteri godine“ u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

Foto: Marko Laća

Udruga za razvoj civilnog društva SMART–Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom 5. prisinca –
Međunarodnog dana volontera – dodijelili su nagradu „Volonteri godine“ za 2021. godinu.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine i od tada se svake godine obilježava 5. prosinca, kako bi se istaknuo doprinos volonterki i volontera ekonomskom i društvenom razvoju, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Posljednjih 15 godina, Međunarodni dan volontera u Primorsko-goranskoj županiji odnosno gradu Rijeci, obilježavamo dodjelom nagrada „Volonteri godine“ kako bismo zahvalili i skrenuli pažnju na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim volonterki i volontera, nagradom “Organizator volontiranja 2021.” nagradili smo i organizaciju koja uključuje volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama.

Organizacije koje omogućuju volontiranje u svojim aktivnostima vrlo su važna karika u razvoju volonterstva. Nagradom za školske volonterske klubove prepoznajemo važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno–obrazovnim ustanovama. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, kao što su sloboda izbora, solidarnost, razvoj osobnih potencijala, zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje.

Volontiranje iznimno doprinosi izgradnji povjerenja i društvenog kapitala u društvu

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana volontera glasi Volontirajmo sada za našu zajedničku budućnost.

Pogledajte VIDEO Kanala RI:

Tu temu možemo promatrati u kontekstu kriznih situacija koje su nas zatekle u posljednjih nekoliko godina te svakako i u kontekstu klimatskih promjena, migracija i doprinosa održivom razvoju. Istraživanja pokazuju da one zajednice u kojima se ulaže u razvoj volonterstva imaju veću otpornost i bolji odgovor na krizne situacije.

Volonterke i volonteri uključuju se u olakšavanje raznih kriza ali značajnu ulogu imaju i u postkriznom razdoblju u pružanju podrške onima koji će posljedice kriza značajnije osjetiti u svojim životima. Volontiranje iznimno doprinosi izgradnji povjerenja i društvenog kapitala u društvu te smanjuje destruktivna ponašanja, ekstremizam i radikalizam.

„Udruga za razvoj civilnog društva SMART zahvaljuje svim volonterkama i volonterima i organizacijama koje su se uključile u olakšavanje trenutne zdravstvene krize i krize izazvane potresima i time ukazali koliko je važno graditi zajednice temeljene na solidarnosti, uključivosti i brizi za drugoga. Vaš je doprinos zaista neprocjenjiv. Volontiranje se odvija i u mirnodopskom razdoblju, svakodnevno, a dodjelom nagrade još jednom želimo ukazati kako je volontiranje prisutno u svakom segmentu naših života, svatko volontiranjem može doprinijeti svojoj zajednici, svaki je doprinos važan i vrijedan. Pohvalili smo i nagradili volonterke i volontere koji pružaju podršku ranjivim skupinama, napuštenim životinjama, oplemenjuju kulturni život svoje zajednice, brinu o okolišu, djeci, mladima. Svojim svakodnevnim djelima čine naše zajednice boljima, mekšima i solidarnijima,“ ističu u Volonterskom centru Udruge Smart, kojeg vodi Marta Hauser.

Nagrađeno šest volontera iz Rijeke i Primorsko-goranske županije

Nagrade „Volonteri godine“ za 2021. godinu su uručili predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj u ime Grada Rijeke čestitala je Međunarodni dan volontera.

„Iako živimo u vremenu u kojem kriza i pandemija zaokuplja gotovo svaki naš razgovor, to naše volontere nije spriječilo u trudu, radu i zalaganju da nesebično unaprijede zajednicu u kojoj živimo, da sudjeluju u mnogobrojnim i raznovrsnim aktivnostima u svakom segmentu našega grada. Mogu čak reći kako se u takvim, nenadanim životnim situacijama, upravo osjeti moć volontiranja, i snaga koju prenosite u situacijama kada je to potrebno i reći ću vam samo jedno veliko HVALA, hvala što činite naš grad i ovaj svijet ugodnijim mjestom za život. Uz želju da i u budućnosti budete svjetionici našega grada čestitam i zahvaljujem ovogodišnjim dobitnicima, ali i svim volonterima našega grada“, kazala je Trošelj.

Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili su Vlasta Tibljaš iz Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Antonio Letica iz udruge DePaul Hrvatska i Predrag Šimić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Nagrade Primorsko–goranske županije i SMART-a primili su Sandra Zgodić iz Društva za istraživanje i potporu, Jasna Čekade iz Udruge Franak i Franjo Vicić iz Kulturno umjetničke udruge Sklad, Bakar.

SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2021.” uručena je Društvu za istraživanje i potporu, a nagrada “Školski volonterski klub 2021., dodijeljena je Srednjoj školi Dr. Antuna Barca iz Crikvenice.

Na Youtube kanalu Volonteri godine mogu se pronaći kratki filmovi o nagrađenima.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART koje su primili su Bojana Kovačević, Srednja škola Delnice, Merima Ferk, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Lucija Pećarina, Centar za kulturu dijaloga, Katica Vukas, Udruga žena operiranih dojki Nada–Rijeka, Gorana Marković, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Katarina Erak, Društvo za istraživanje potporu, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska–CroMSIC, Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić”, Učenički dom Željezničko tehničke škole Moravice i Srednja škola Delnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari