NAGRAĐENE 24 INOVACIJE

Održan prijem za najbolje inovatore PGŽ-a: ”Inovacije su temelj progresivnog gospodarstva”

U Mramornoj dvorani PPMHP održan je tradicionalni prijem za najbolje inovatore Primorsko-goranske županije. U 2021. godini nagrađene su 24 inovacije, od kojih jedanaest mladih inovatora do 30 godina starosti.

Priznanja najboljima dodijelili su zamjenik župana Vojko Braut i predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih inovacija Anita Beletić, a svoje inovacije predstavili su nagrađeni autori i autorice.

„Županija potiče razvoj inovacija na području PGŽ-a dugi niz godina i naš je stav da su inovacije temelj proporcionalno progresivnog gospodarstva, zato mi je drago vidjeti da imamo jako puno talentiranih ljudi koji znaju svoje ideje provest u djelo“, rekao je zamjenik Braut čestitavši nagrađenima.

Predsjednica povjerenstava Anita Beletić pohvalila je sve prijave i izrazila zadovoljstvo velikim brojem mladih inovatora. Kao najveći izazov u procesu istaknula je trenutak plasmana inovacije na tržište, međutim, podsjetila je da Županija i FIPRO Zaklada od 2009. godine podupiru projekte komercijalizacije i izrade prototipova usmjerenih na stvaranje tehnološki naprednih proizvoda i usluga kako bi olakšali inovatorima dolazak do tržišta.

Primorsko-goranska županija od 1995. godine bespovratnim sredstvima putem javnog natječaja potiče razvoj inovacija, a ove godine osigurano je 150 tisuća kuna za najbolje. Iznosi nagrada za prva tri mjesta su 17 tisuća kuna, druga tri 12 tisuća te treća tri mjesta po 9 tisuća kuna. Mladi autori dodatno se nagrađuju, dok se preostalim kandidatima kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu dodjeljuje dvije tisuće kuna.

Do danas je sufinancirano 408 inovacija od kojih je preko 320 zaživjelo. Kao najbolje su nagrađene 221 inovacije s iznosom od preko 3,6 milijuna kuna.

Nagrađeni inovator (prvih 9 mjesta):

Dorotea Božićević -Mjerni sustav s optomehaničkim senzorom za mjerenje
Ivan Mihelčić – Inovativni prijenosni uređaj koji pruža pomoć i sigurnost vježbaču
Andrija Mihelčić i Ivona Miloš –KOMBO-sustav modularnog namještaja

Alen Braut– Stomatološka zaštitna komora za glavu pacijenta
Denis Kovačević i Marko Franković– Autonomni stanovi
Edis Tabaković– INClude radna ploča za djecu s TUR

Hrvoje Galić i Igor Kontuš – Bokobran za brodove
Vedran Šarlija – Nagibni krovni nosač
Vladimir Valinger– Sustav ventilacije i dezinfekcije kojim se smanjuje prijenos virusa u zatvorenim prostorima

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari