AKO SE ORIHVATE OVI AMANDMANI...

Davor Štimac pružit će potporu proračunu PGŽ ako se izdvoji više za zdravu prehranu djece i loptačke sportove

 “Jabuka i lopta kao simboli zahtjeva za potporu proračunu PGŽ” naziv  je konferencije za novinare što ju je (u novouređenom prostoru Udruge Da štima svima u Ciotinoj 12 b) održao nezavisni vijećnik Davor Štimac

Tom je prigodom obrazložio njegove zahtjeve kojima će uvjetovati potporu proračunu PGŽ.

Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

“Skupština Županije primorsko goranske će ovaj četvrtak glasovati o prijedlogu proračuna za 2023. i projekcijama za  2024. i 2025. 

Da bih, kao nezavisni županijski vijećnik, podržao prijedlog Proračuna, tražim bolje razumijevanje: promicanja zdrave i pravilne prehrane te bolje razumijevanje trenutnog stanja amaterskog ekipnog loptačkog sporta, nositelja kvalitete u PGŽ.

Promicanje zdrave i pravilne prehrane posebno je važno u  vrijeme odrastanja

Osiguravanjem uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj, pravilne prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životu te zdravlje u odrasloj dobi. 

Odrasla populacija u Hrvatskoj najdeblja je u Europi, a posebno je zabrinjavajuće to što je u Hrvatskoj više no svako treće dijete u dobi od 8 godina prekomjerno teško ili debelo.

Polazak u školu osjetljiv je trenutak u životu svakog djeteta pa tražim da se svakom prvašiću osigura dnevno jedna voćka čime ćemo  donekle utjecati na njihovu zdraviju prehranu. Pokušajmo u nekoj mjeri utjecati na to da u pauzi između dva školska sata  – umjesto grickalica – pojedu voćku.

Bio bih sretniji da postoji financijska mogućnost da po jednu voćku dnevno osiguramo svakom osnovcu no kapacitet proračuna to ne dopušta.

Računica je ovakva: Ako broj prvašića – njih 1.341 pomnožimo sa 175 radnih školskih dana i cijenom od 25 centi za voćku, proračunski izdatak će iznositi 58.670 eura odnosno 442 tisuće kuna.

Upravo toliko tražim da se osigura u proračunu PGŽ

Financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta u PGŽ  nije zadovoljavajuće

U ovom trenutku financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta, nositelja kvalitete u PGŽ  nije zadovoljavajuće. Zbog toga je sve manje sportova odnosno klubova koji se natječu u najvišem nacionalnom rangu.

Teško je očekivati popularizaciju sporta, ako „mališani“ nemaju uzore u starijim uzrastima. Takvo je stanje posljedica nedovoljnog izdvajanja novca za amaterske ekipne loptačke sportove, osobito za klubove nosioce kvalitete u PGŽ.  

Tražio sam da se za financiranje amaterskog ekipnog loptačkog sporta nositelja kvalitete u proračun unese iznos od dodatnih 133.000 eura odnosno 1 milijun kuna, što je djelomično i učinjeno dok za neuvršteni dio potrebnog iznosa – podnosim amandmane. (rukomet, odbojka, košarka, vaterpolo i nogomet- naglasak na – amaterski)

Ako Župan prihvati moje amandmane  imat će moj glas za predloženi Proračun. 

U vrijeme demografskog urušavanja prioritet nam mora biti stvaranje zdravih navika naše djece i mladih. Prvenstveno mislim na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Hraniti se zdravo i živjeti sportski ulaganje je u budućnost, pa se svaki  – u njih uloženi – euro vraća višestruko. 

Zato su simboli mojih zahtjeva za potporu proračuna PGŽ jabuka i lopta, zdrava voćka i savršena igračka.

Napominjem da ću slične zahtjeve imati kada ubrzo na red dođe proračun Grada Rijeke.”, rekao je nezavisni vijećnik Davor Štimac.

Koordinatorica političkih programa Leonida Domijan Fišter najavila je da nastavak na današnju temu slijedi na njihovoj novoj tribini što je na rasporedu 30.11. u 18: 30 na botelu Marina , pod naslovom  “Možemo li biti debeli i zdravi? https://dastimasvima.hr/debljina-odnosno-pretilost-tema-je-nove-tribine-da-stima-svima/” Također je pozvala građane da im se ubuduće izravno mogu obratiti u novom prostoru  Udruge DŠS na adresi Ciottina 12 b, svake srijede od 17 d0 19 sati gdje očekuju nove upite usmjerene prema Gradu Rijeci i PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari