DIJELJENJE ZNANJA JE LAKO: Grupa riječkih studenata na pragu je revolucije globalnog obrazovanja

Prolazi vrijeme kreda i školskih ploče, a dolazi vrijeme novih metoda i načina edukacije. Grupa riječkih studenata na pragu je revolucije globalnog obrazovanja

U skromnoj studentskoj sobi nastala je ideja koja bi zauvijek mogla promijeniti način učenja kakav poznajemo. Mariu su tek 22, student je računarstva koji već četiri godine svo slobodno vrijeme ulaže u razvoj web platforme za učenje.

“Sportski ‘teachinzi’ koji su gore, povijest, medicina, recimo osnove mehatronike, o powerliftingu, o salsi znači o plesanju, o filozofiji, psihologiji itd., znači ima stvarno raznolikih stvari koje su stvarno za svakoga”, pojasnio je Mario Novak, student iz Međugorja.

Princip je jednostavan. Svatko svoje znanje o nekoj temi preko platforme može podijeliti s čitavim svijetom. I svi besplatno mogu učiti. Priključila im se i grupa studenata s riječkog Tehničkog fakulteta koja je za svjetsko natjecanje izradila formulu.

“Oni drže na Onetiusu svoj ‘teaching’ kako izrađuju cijeli bolid, znači od početka do kraja, tamo uče ljude sve druge kako mogu napraviti bolid”, rekao je Tomica Franc, student iz Čazme.

Dijeljenje znanja je lako. Korisnik koji želi podučiti svijet ulogira se na stranicu i prati upute. Nove lekcije koje se objavljuju mogu biti tekstualne, u audio ili video obliku. Tko uči ocjenjuje učitelja.

“Na temelju tih ocjenjivanja kvalitete predavanja, i na temelju broja ljudi koliko ga prati, će se vidjeti da je on stvarno dobar u tom području. To će biti od velike pomoći ljudima koji budu u budućnosti tražili posao, kao veliki plus pri zapošljavanju, jer ako vaš poslodavac vidi da ste stvarno dobri i da vas prati par tisuća ljudi, dat će vam prednost”, pojasnio je Milan Petrović, student s Cresa.

Onetius radi deset dana, a već im se priključilo gotovo tri tisuće ljudi. Sada imaju 200 lekcija, od profesora I laika, a sav sadržaj se kontrolira. Mladi kreativci vjeruju u uspjeh jer ih, kažu, pokreće želja da stvore svijet u kojemu je znanje besplatno I dostupno svima.

Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari