DJEČJA BOLNICA KANTRIDA: Odjel za psihologiju u novom ruhu zahvaljujući donaciji Primorsko-goranske županije!

Primorsko-goranska županija izdvojila je sredstava za uređenje prostora i edukaciju tima psihologa Odjela za psihologiju Dječje bolnice Kantrida

Na Zavodu za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC-a Rijeka lokalitet Kantrida, održana je svečanost obilaska novouređenih prostora Zavoda. Sredstva za adaptaciju prostora i edukaciju psihologa osigurala je Primorsko-goranska županija prepoznajući značaj djeci primjerenog okruženja, pri pružanju psihološke pomoći i podrške.

Primorsko-goranska županija je za adaptaciju prostora izdvojila 160 tisuća kuna.

Donacijom je osiguran prostran, umirujući hodnik toplih boja koji djeci dopušta slobodno kretanje, čekaonica gdje provode zabavno vrijeme i pripremaju se za susret s psihologom, uredan i adekvatan sanitarni čvor te posebna soba za psihološku procjenu male djece.

U novouređenoj sobi, djeca se mogu igrati i istraživati kroz različite senzorne i didaktičke materijale usmjerene na spoznavanje emocija, vlastitog tijela, obiteljske dinamike, itd.

Prisutnima se u ime Primorsko-goranske županije obratila se zamjenica župana Marina Medarić:

“Prije godinu i pol kada smo odlučili izdvojiti 160 tisuća kuna za uređenje prostorija, činilo nam se kako bi se trebalo urediti i više prostora. Tada su nam rekli da je izdvojeni iznos dovoljan te da je bitan ovaj didaktički materijal i čekaonica u kojoj se djeca moraju ugodno osjećati dok čekaju liječenje. Ovo je važan dio KBC-a gdje se ne liječe samo djeca iz naše nego i iz Istarske i Ličko-senjske županije, tako da će mnogo djece i roditelja proći ovim lokalitetom”, rekla je zamjenica istaknuvši kako će Županija i dalje ulagati u KBC.

Nabrojala je još neka od ulaganja kao što su izgradnja vertikale u glavnoj zgradi KBC-a, izgradnja tople veze između Zavoda za onkologiju i hematologiju te novu dječju igraonicu.

Dijelom sredstava donacije, timu kliničkih psihologa omogućeno je financiranje edukacije i testa ADOS-2 (opservacijski protokol za dijagnostiku autizma) koji predstavlja “zlatni standard” u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma.

Naime, posljednjih se godina u svakodnevnoj kliničkoj praksi zamjećuje značajan porast broja pacijenata najmlađe dobi s elementima iz autističnog spektra. Kako bi se roditelje usmjerilo na potrebne tretmane, neophodno je što prije prepoznati simptome i dijagnosticirati poremećaj s ciljem minimaliziranja nepovoljnih razvojnih posljedica.

Povećanjem kvalitete uvjeta rada, kontinuiranim edukacijama te daljnjim oplemenjivanjem prostora nastavit će se u svakodnevnom radu pružati kvalitetna i prepoznatljiva pomoć i podrška djeci i roditeljima, uz zajednički cilj dobrobiti najmlađih.

Prisutnima su se obratile i zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka Lidija Bilić Zulla te Ivana Frančula Modrčin.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari