EVO NAM „NOVOG KOLODVORA“?! KD Autotrolej mjesec dana prije izbora dovezao svih 10 novih autobusa na Korzo

Riječ je o četiri solo autobusa, dva midi autobusa i četiri zglobna autobusa koji kao gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Nova vozila vrijedna su 25,4 milijuna kuna

U središtu grada, na Korzu, Riječani su danas imali prilike vidjeti i razgledati nove autobuse za gradski prijevoz koji su nakon prigodne svečanosti krenuli na prve vožnje na svojim linijama, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Riječ je o deset novih autobusa – četiri solo autobusa, dva midi autobusa i četiri zglobna autobusa – koji kao gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). S novih deset autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin u voznom parku KD Autotrolej sada je 40 vozila koja koriste ekološki učinkovito gorivo čime se emisija CO2 smanjuje za 1400 tona godišnje

Rijeka ima najekološkije autobuse u Hrvatskoj

Nova vozila vrijedna su 25,4 milijuna kuna, a njihovom nabavkom KD Autotrolej i Grad Rijeka uspješno su nastavili projekt nabavke vozila za javni gradski prijevoz putnika koja kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljive izvore s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Ističu iz Grada. Uz to, s novih deset autobusa KD Autotrolej je ispunio obvezu iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke (SEAP) u mjerama za smanjenje emisije CO2 iz sektora prometa kojom je bilo određeno stavljanje u promet 40 autobusa na SPP pogon.

– S ovih novih deset autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin u voznom parku Autotroleja sada je 40 vozila na plin što znači da gotovo trećina vozila Autotroleja koristi ekološki učinkovito gorivo – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na predstavljanju novih vozila, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. – Svaki novi autobus – nastavio je gradonačelnik – znači bolji standard za putnike, a ovi autobusi su niskopodni, klimatizirani, imaju platforme za invalide i u njima je tijekom vožnje putnicima dostupan besplatni gradski bežični internet. Tako smo ispunili i obvezu iz na inicijativu Europske unije 2009. godine potpisane Povelje gradonačelnika u kojoj smo se opredijelili za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20% – kazao je gradonačelnik Obersnel i poručio da će Autotrolej nastaviti s nabavom novih ekoloških autobusa, i kroz projekt u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka i preko programa fondova i ministarstava.

(Foto: Grad Rijeka)

Govoreći o prinovama u voznom parku, direktor KD Autotrolej Marin Rajčić istaknuo je kako riječki gradski prijevoznik danas ima 180 autobusa a među novo nabavljenima su po prvi put i midi autobusi koji će se koristiti na manje opterećenim gradskim i prigradskim linijama.

– Autobusi su marke Iveco Urbanway i MAN Lions’s City G, opremljeni su Euro 6 motorima, a nabavljeni preko tvrtki Autobus i Auto Hrvatska PSC s kojima Autotrolej uspješno surađuje – kazao je Rajčić dodajući da novi autobusi značajno poboljšavaju uslugu i standard javnog prijevoza u Rijeci, uz povećanje kvalitete života u središtu grada zbog smanjenja emisije štetnih plinova i čestica.

KD Autotrolej, u sklopu smjernica SEAP, planira pored autobusa na pogon SPP-om i nabavku autobusa na električni i hibridni pogon.

Možda je ova lokacija rješenje za novi riječki autobusni kolodvor?! Jer ona druga obećanja nikako da se realiziraju…

U ime dobavljača, tvrki Autobus i Auto Hrvatska, Robert Vrhovski i Mario Fabek, istaknuli su zadovoljstvo što su zajedno s KD Autotrolej i Gradom Rijekom dio projekta kojim se u gradski javni prijevoz uvode ekološki prihvatljiva vozila .

– Novi autobusi koji prometuju Rijekom dokaz su da Grad Rijeka i Autotrolej brinu o svojim građanima i turistima, a jednako tako skrbe da zrak bude čistiji – kazao je Fabek istaknuvši da Rijeka ima najekološkije autobuse u Hrvatskoj.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views