FESTIVAL NAMIJENJEN LJUBITELJIMA PRIRODE I ODRŽIVOG RAZVOJA

FESTIVAL ODRŽIVOSTI U petak i subotu u Rijeci ‘zelene teme’ – radionice, cooking show, predavanja, glazbeni nastup, program za djecu…

U petak i subotu, 18. i 19. rujna 2020. u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture održat će se Festival održivosti, namijenjen onima koji vole prirodu i teže ka jednostavnom i kvalitetnom životu, a u organizaciji Tranzicijske inicijative Rijeka.

Prvoga dana, u petak, festival se od 18.30 sati održava u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, a u subotu od 10 do 19 sati u Parku Vladimira Nazora.

Festival održivosti širi filozofiju i praksu samoodrživosti kroz radionice koje pružaju praktične prijedloge i znanja o tome kako postati neovisan u različitim područjima svakodnevnog života.

Teme radionica su izgradnja prirodnim materijalima, prirodni uzgoj, očuvanje biološke raznolikosti hrane čuvanjem i razmnožavanjem sjemena starih sorti.

Također, na festivalu će biti moguće naučiti izraditi kruh, identificirati i koristiti samoniklo jestivo bilje te saznati nešto o ljekovitim svojstvima bilja, a bit će riječi i o kućnom kompostiranju.

Posjetitelji mogu razmijeniti znanje i ideje u opuštajućem prirodnom okruženju, uz ugodnu etno i ambijentalnu glazbu i ukusnu lokalnu hranu, a za djecu je organiziran program “Igra u prirodi s prirodom”, koji će voditi lokalna izviđačka jedinica Primorje.

Program Festivala održivosti

Festival održivosti započet će u petak u 18.30 sati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, službenim otvorenje i projekcijom filma “Moć zajednice”, o dosadašnjem radu Tranzicijske inicijative Rijeka.

U 19 sati, na istom mjestu, slijedi predavanje Veljka Armana Linte pod nazivom Što sve treba biti održivo da bi kuća bila održiva?

Pojam “održiva kuća”, često podrazumijeva kuće od prirodnih materijala ili kuće s obnovljivim izvorima energije. Ali što još utječe na ekološki otisak kuće? Znamo li da kuća ima i društveni, i ekonomski, i kulturalni otisak? Znamo li kako se gradi kuća za zdravlje, a kako se projektira kuća za sreću? Na što možemo utjecati izravno, a na što neizravno? Na ovom će se predavanju uvodno govoriti o nekim od parametara o kojima je dobro misliti puno prije nego se donese odluka o lokaciji i primjeni alata.

U 20 sati Ana Armano Linta održat će drugo po redu predavanje, na temu Skriveni svijet eko sela.

Eko sela nisu stara sela usred ničega gdje ljudi žive tradicionalnim načinom života. Ponekad jesu i takva, ali su uvijek puno više od toga. To su mjesta u kojima ljudi zajednički i svjesno stvaraju novi način života, kulturu života u skladu s prirodom, nove oblike ekonomske održivosti, društvene inkluzije i solidarnosti. Ovo predavanje o eko selima prikazat će svijet raznolikih eko sela u svijetu, njihovih misli vodilja i načina funkcioniranja i izvan konteksta ekologije, otkriti s kojim se izazovima susreću te kakve sve dobrobiti donose svijetu oko sebe.

Subotnji se program sastoji od radionica, cooking showa, predavanja, obilaska botaničkog vrta, programa za djecu, ugostiteljske ponude i glazbenih nastupa.

Od 10 do 12 sati sve posjetitelje Festivala održivosti očekuje tzv. cooking show tj. prezentacijska radionica Samoniklo jestivo bilje našeg kraja. Voditelj radionice Stipe Krištić objasnit će kako prepoznati, ubrati a zatim i skuhati nekoliko ukusnih jela od samoniklog jestivog bilja. Nakon kuhanja slijedi degustacija.

Samoniklo bilje ima posebnu snagu potrebnu za preživljavanje u svim uvjetima, koja se prenosi na čovjeka, tvrdi Stipe koji često u prirodi nađe svoj ručak ili večeru. Ono čisti naš organizam nakon zimskog mirovanja, potiče probavu, a nakon konzumacije smo lagani, bez težine u želucu.
Vještina pobiranja samoniklog bilja prenosila se s generacije na generaciju, ona je našim precima omogućila siguran izvor hrane u nesigurnim kriznim vremenima i ne bi je smjeli sasvim zaboraviti.

U 10:00 sati također istovremeno se održava i teorijska i praktična radionica izrade zida od bala slame, umješavanja žbuke od zemlje i žbukanje zida, pod nazivom Prirodno graditeljstvo, a održat će ju Goran Brumnić Mex, jedan od edukatora Akademije prirodnog graditeljstva i vrsni poznavatelj gradnje prirodnim materijalima. Radionica traje do 16:00 sati, uz pauzu za ručak.

U 11 sati Hrvoje Novosel, edukator biodinamičnog uzgoja i veliki zaljubljenik u zemlju, ispričat će i pokazati kako surađivati s prirodom da bismo od nje dobili hranu koja liječi na radionici koja će trajati do 12.30 sati, pod nazivom Vrtlarenje u harmoniji s prirodom.

Kako očuvati sjeme starih sorti moći će se saznati od Rudolfa Pereglina, na radionici koja će trajati od 12.30 do 14 sati.

U Hrvatskoj još uvijek postoje ljudi koji čuvaju sjemensko naslijeđe svojih baka. Jedan od njih je Rudolf Pereglin, sedamdesetpetogodišnji voćar i povrtlar koji iz godine u godinu razmnožava stare sorte i čini ih dostupnim svima nama. Rudolf će pokazati kako se čuva i čisti sjeme svake pojedine vrste povrća te objasniti zbog čega su stare sorte tako dragocjene.

Od 14 do 15 sati slijedi radionica Korak po korak do zdravog kruha, pod vodstvom Snježane Janković.

U malim grupama po 10 ljudi radit će se jednostavni raženi kruh od samo tri sastojka: brašna, vode i kvasca. Kao sredstvo za dizanje koristit se kvasno tijesto (domaći raženi starter). Zaintereresirani će se ukratko upoznati sa sirovinama, starterom i prednostima kruha izrađenog baš na ovaj način. Zatim se pristupa konkretnom zamjesu i otvara mogućnost za pitanja i nedoumice.
Sudionici sve potrebno dobivaju na radionici, a zamješeno tijesto nose kućama i peku ga nakon dizanja tj. fermentacije. Radionica je namijenjenima svim ljubiteljima zdrave, samoodržive prehrane, početnicima, kao i onima koji već imaju iskustva s ovakvom izradom kruha, a žele naučiti još više.

Od 15 do 16 sati slijedi radionica Mudrost biljaka pod vodstvom Marte Blažević, o bilju, njegovoj važnosti i raznolikosti s naglaskom na ljekovito i samoniklo jestivo bilje. Usto, zainteresirane očekuje demonstracija i degustacija prirodnih pripravaka od bilja koje Marta sama bere na području Gorskog kotara (kreme, tinkture, melemi). Pokazat će kako se rade tinkture u ljekovite svrhe, čajne mješavine, gotove tinkture i macerati, kreme za ruke i lice te biljke u različitim fazama izrade – njihova tekstura, boja, miris.

Od 16 do 18 sati o Kompostiranju na kućnom pragu, radionicu će održati Cvijeta Biščević.
Radi se o teorijskoj i praktičnoj radionici na kojoj će se moći saznati kako oponašajući prirodu možemo zbrinuti kuhinjske otpatke na licu mjesta, bilo u vrtu, stanu ili na balkonu. Moći će se saznati što je kompost i koje su dobrobiti kompostiranja, kako pravilno kompostirati i što se može, a što ne može bacati u komposter te kako izraditi vlastitu posudu za kompostiranje.
Osim kompostiranja, polaznici će se upoznati i s drugim metodama biološke obrade organskog otpada kao što su fermentacija i biodigestija i dobiti odgovor na pitnje kako kompostirati kuhanu hranu.

Sve posjetitelje od 10 do 18 sati očekuje i cjelodnevni program Zero Waste, pod vodstvom Radmile Rakas iz KD-a Čistoća, ekološke aktivistice i pobornice “Zero Waste” pokreta.
Na štandu Zero Waste ili po naški “koncept života s manje smeća” bit će raznoliki programi za odrasle i djecu: od 10 do 12 sati održat će se radionica Izrada torbi od starih majica (gdje posjetitelji moraju ponijeti svoje majice od kojih će izraditi torbe) kao i upoznavanje s idejom spore mode i oporabe tekstila. Od 12 do 13 sati slijedi radionica Izrada lutkica od kukuruzovine, a od 16 do 18 sati Kviz o plastici.

Program za djecu uz izviđače, obilasci botaničkog vrta, predavanje i glazbeni program

Tijekom subote, od 10 do 18 sati održavat će se i program za djecu Igra u prirodi s prirodom, pod vodstvom Odreda izviđača “Primorje” Rijeka. Izviđači se još uvijek igraju u šumi, peru u potoku, sjede oko logorske vatre, druže i zajedno pjevaju. A koje igre vole? Patrizia i Hrvoje, predvodnici svojih patrola u Izviđačkom odredu Primorje pokazat će zainteresiranima.

Između 11 i 16 sati svi zainteresirani moći će i u šetnju Botaničkim vrtom Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a kako bi doživljaj bio što bolji kroz vrt će voditi ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

Uz radionički program Festivala održivosti, u subotu će od 12.30 sati zainteresirani moći prisustvovati i predavanju Što su Grupe solidarne razmjene. Kako one funkcioniraju, koju dobrobit nose i kako im se priključiti, ispričat će Irena Kukurin Barić, organizator volonter Sajma prirodno uzgojene hrane Zeleni Kastav.

Za vrijeme trajanja festivala, od 10 do 18 sati, svima će biti dostupna i ugostiteljska ponuda Chefa Željka koji će pripremati slasne vege obroke, a za dobro raspoloženje pobrinut će se i glazbeni program: u 12 sati u Parku Vladimira Nazora, nastupa zbor VINS, a u 18 sati Zelenìlo ansambl tj. Marko Žele band.

Sav je program Festivala održivosti besplatan za sve posjetitelje, a radionicama se zainteresirani mogu priključiti samim dolaskom u park te prijavom na info-štandu na ulazu. Kako bi se stvaralo što manje otpada preporuka je donijeti svoj pribor za jelo i piće.

Festival održivosti, organiziran je u duhu nula otpada (Zero-waste) te uradi sam (DIY) i uradi s drugima (DIWO) kulture koja uključuje zajednicu u sudjelovanje i stvaranje održivije budućnosti temeljene na suradnji i poštovanju. Projekt koji provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka, realizira se uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite općeg zdravlja, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski, dok će se na ulazu posjetiteljima mjeriti temperatura i provoditi preporučena evidencija posjetitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari