DANAS U EX LIBRISU: Promocija knjige Dejana Jovića “Rat i mit” u kojoj autor postavlja pitanje: “Možemo li slobodno govoriti o 1991. godini?”

Foto: Facebook Dejan Jović

U utorak 13. veljače s početkom u 19 sati u Antikvarijatu Ex libris na Rivi Boduli promociju svoje najnovije znanstvene knjige održat će profesor, politolog i bivši savjetnik hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića te Ive Josipovića. Razgovor s autorom vodit će urednik knjige Vuk Perišić

Knjiga znakovitog naslova Rat i mit: “Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj” u izdanju Frakture bavi se raspadom bivše države, Domovinskim ratom, odnosom prema njemu, upotrebi mitova u izgradnji nacionalnog ideniteta te konačno predstavlja sveobuhvatnu politološku i historiografsku analizu proteklih skoro tri desetljeća samostalne hrvatske države.

“Rat i mit”  postavlja pitanja o vladajućem – od dizajnera identiteta stvorenom, a od države permanentno nametanom – narativu o hrvatskoj državnoj samostalnosti i Domovinskom ratu. Kako suvremena Hrvatska interpretira rat, i zbog čega se od njega nikako ne može udaljiti? Zašto je baš u Hrvatskoj rat središnji dio novog državnog i nacionalnog identiteta? Zašto dizajneri identiteta i veliki dio javnosti panično reagiraju na svaku drukčiju interpretaciju Domovinskog rata? Nije li Hrvatska samu sebe okovala vlastitom selektivnom, tabuiziranom i u značajnoj mjeri falsificiranom interpretacijom prošlosti? Je li društvo koje inzistira na jednom jedinom dopuštenom tumačenju povijesnih događaja sposobno za napredak, za suočavanje s izazovima ideje slobode, na koncu i za vlastiti opstanak?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views